АКТУЕЛНО:

У Брчком освештана обновљена биста Бошка Пеића Пеше

На гробљу Ражљево у Брчком данас је освештана обновљена биста легендарног команданта Специјалне јединице Војске Републике Српске Бошка Перића Пеше, која је украдена са његовог гробног мјеста крајем прошле године.

Парастосу и откривању бисте Пеши, који је погинуо на данашњи дан 1994. године, присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић који је истакао да је уклањање бисте био вандалски чин.

„Уклонили су бисту једног великог хероја и ономе ко је то учинио, сигурно то неће донијети срећу. Обновили смо бисту великом српском хероју који се жртвовао за српски народ, за српску отаџбину, а имао је само 23 године када је погинуо. За те 23 године за наш народ и нашу отаџбину учинио је више него што би могли многи да учине и да имају три живота“, рекао је Милуновић новинарима.

Он је истакао да, судећи по свим људима који су присуствовали парастосу и откривању бисте, његовим саборцима, родбини, пријатељима, кумовима, мјештанима, Пеша неће бити заборављен и то ће бити пренесено на генерације које долазе.

„На који начин се одужити таквима? Једино да чувамо Републику Српску која је светиња за коју су Пеша и други борци положили животе и да чувамо успомену и сјећање на њега“, додао је Милуновић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске нагласио је да хероји као што је Пеша треба да буду узори младим генерацијама и да он мора да заузме мјесто у уџбеницима, „да млади читају о томе, да то буду узори жртве, части, поштења и страдања за српски народ“.

Командант специјалне јединице из састава Прве посавске бригаде Војске Републике Српске Бошко Перић Пеша погинуо је 14. новембра 1994. године на мајевичком брду Лисача приликом покушаја ослобађања 74 опкољена борца Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

Пеша је имао 23 године када је погинуо. За живота је одликован Медаљом хероја Милана Тепића, а постхумно и Орденом Обилића.

Биста Бошка Перића Пеше украдена је крајем прошле године са његовог гробног мјеста на мјесном гробљу у Ражљеву код Брчког.

Откривању обновљене спомен-бисте Бошку Перићу Пеши присуствовали су некадашњи командант Прве посавске бригаде Војске Републике Српске генерал Милорад Кутлешић, замјеник команданта специјалне јединице из састава Прве посавске бригаде, којом је Пеша командовао, Перо Пантић, као и Пешина сестра Сенка Перић.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар