У Брестику код Глине уређено запуштено партизанско гробље

Поводом Дана антифашистичке борбе, који је државни празник у Републици Хрватској 22.6.2020, мјештани села и чланови ВСНМ Глине, предвођени замјеницом градоначелника Глине, Бранком Бакшић Митић, одлучила је да да свој скромни допринос те уредила запуштено партизанско гробље у селу Брестик, које се налази око 15 км од града Глине.

Скупило се доста мјештана из села и чланови ВСНМ Глине.

„Осјећали смо се изврсно након што смо уредили гробље и учинили добро дјело, нормално, колико су нам временске прилике допуштале. Вријеме је било „цмрљаво“, јер нам је непрекидно досађивала лагана кишица. Поздрав са Баније!!!“ – поручила је Бранка Бакшић Митић.

Ово је само једна у низу акција уређивања запуштених спомен – обиљежја из НОБ-а које је Бранка у сарадњи са члановима ВСНМ Глина спровела протеклих дана. Претходно су уређени споменик Васиљу Гаћеши у Влаховићу, споменик жртвама 2.свјетског рата у Равном Рашћу, споменик у Брубњу, Драготини, Козаперовици, Бојни као и у Малом Обљају гдје је уређено и запуштено мјесно гробље.

У помен на Прву пролетерску чету Баније

Споменик и спомен-плоча у Брестику откривени су у јулу 1950. Текст гласи: “На овом мјесту 3. ИВ. 1942. године формирана је Прва пролетерска чета Баније”. Затим су уклесана имена 65 бораца те чете међу којима има и неколико народних хероја. Спомен-плоча завршава ријечима: “Ову спомен-плочу подиже Савез бораца Народноослободилачког рата града Сиска у част годишњице устанка народа Хрватске. Брестик, 27. ВИИ 1950. год.”

Ријеч је о првом споменику, који је подигнут на глинском подручју.

У јулу 1956., опћинска организација Савеза бораца Глина уредила је партизанско гробље у оближњој шуми Брестик, док је у октобру 1981., отворен Спомен-дом Банијској пролетерској чети.  На спомен-дому постављен је рељеф и спомен-плоча, чији текст гласи: “Борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора села Брестик. Слободи дароваше срца да куцају у покољењима многим, сузу бола задржаше на лицу да радост цвјета у данима нашим, живот дадоше да се поново у људима рађа”. Затим су уклесана имена 24 пала борца и 90 жртава фашистичког терора. Завршни текст гласи: “У знак сјећања на пале борце НОБ-а и жртве фашистичког терора од 1941-1945 године. Спомен-плочу подижу мјештани села Брестик”.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар