У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос Грубишнопољцима погинулим у периоду од 1991. до 1997.године

У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос погинулим борцима Територијалне одбране општине Грубишно поље у грађанском рату у Хрватској 1991.године, као и цивилима са тог подручја страдалим у периоду од 1991. до 1997.године.

На подручју источне Билогоре, смештене на северозападу Хрватске између Бјеловара, Дарувара и Вировитице, током и после рата живот је изгубило 76 особа, већином српске националности И оних који су били у родбинским везама са српским породицама.

Акција хрватских паравојних снага “Откос-10”, готово непозната српској јавности, започела је 31.октобра 1991.године нападом на припаднике Територијалне одбране општине Грубишно поље која је тада била у саставу Бањалучког корпуса Југословенске Народне Армије. Та акција је била изведена у тренутку када Хрватска није била међународно призната држава каже председник Завичајног удружења “Билогора” Душан Јелић.

Секретар Удружења Билогора Ранко Раделић подсећа да су усташе започеле етничко чишћење Срба током Другог светског рата, а завршиле га у грађанском рату током деведесетих.

“Акција је била на подручју источне Билогоре. У њој је страдало 76 цивила. Углавном су то српска села која пресецају Хрватску Вировитице, Грубишног поља, Бјеловара и Ђурђевца. Kомплетно становништво напустило је Билогору 31. октобра и 1. новембра 1991.године, а 3. новембра је заседало Председништво и Влада која је издала саопшење осудивши Хрватску. Тада су очишћена 23 билогорска села и један број житеља још 15 насеља”, подсећа Јелић.

После повлачења Срба са Билогоре уследило је систематско паљење и минирање српских кућа, пљачкање имовине и убијање преосталих српских цивила. Неки су попут брачног пара Орић из села Тополовице заклани и спаљени. Секретар Удружења Билогора Ранко Раделић подсећа да су усташе започеле етничко чишћење Срба током Другог светског рата, а завршиле га у грађанском рату током деведесетих година.

“На читавом том простору од 700 километара квадратних пред Други светски рат живело је 18 хиљада Срба. Од тог броја пред рат деведесетих тај број је био 6000. Данас их је 1000. Међу 6000 који су се повлачили пред нападом хрватских паравојних снага у Билогори, било је 250 оних који нису били Срби. Било је Чеха, Мађара, Хрвата и многих других јер је општина Грубишно поље била позната као вишенационална заједница, наводи Раделић.

За злочине над Србима почињене у источној Билогори, али и у акцији “Откос-10” на подручју општине Грубишно поље још увек нико није одговарао ни пред Хашким Трибуналом ни пред хрватским судовима.

Извор: РТС – Радио Београд/Јадовно

Нема коментара

Напишите коментар