У цркви Светог Марка у Београду служен парастос за страдале Србе на Миљевачкoм платоу 1992. године

У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за Србе које су прије 26 година на Миљевачком платоу код Дрниша убили и масакрирали припадници хрватске војске, у присуству Унпрофора. Традиционални организатор парастоса је Удружење породица несталих и погинулих „Суза“ из Београда.

Предсједник Савеза Срба из региона и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, који је присуствовао парастосу, рекао је да је Миљевачки плато једна у низу злочиначких акција хрватских снага која је спроведена с циљем етничког чишћења Срба са њихових вјековних огњишта и показује сву бруталност и свирепост хрватске војске и полиције. Линта је подсјетио да, осим пресуде двојици војника за убиство једног српског заробљеника, нико други није процесуиран, нити кажњен за тај злочин, што показује да је хрватско правосуђе и даље етнички мотивисано и има двоструке стандарде на штету Срба. „Иако је хрватска чланица Европске уније, она је својим правосуђем и поштовањем људских права далеко од ЕУ и то показује да је то држава у којој је етнички принцип и даље доминантан“, рекао је Линта.

Након парастоса, породице и поштоваоци жртава, представници избјегличких удружења и народни посланик Миодраг Линта положили су вијенце и запалили свијеће на Споменик српским жртвама страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије у Ташмајданском парку.

На подручју Миљевачког платоа 21. јуна 1992. године догодио се монструозан злочин над српским припадницима територијалне одбране, у присуству припадника Унпрофора.У том нападу хрватске војске убијено је 40 Срба, а неколико њих је рањено и заробљено. Тијела погинулих су масакрирана, бачена у крашку јаму у близини засеока Бачић и затрпана смећем. Посмртни остаци су ексхумирани два мјесеца касније, али због тешког стања у којем су се налазили њих дванаесторо није идентификовано. Тијела су још у заједничкој гробници на гробљу у Книну.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар