АКТУЕЛНО:

У Гаравицама почаст страдалим Србима; На стратишту провокације, на мрежама позиви на линч

У Гаравицама код Бихаћа обиљежена је 82. годишњица страдања Срба и Јевреја, које су на овом мјесту на звјерски начин убиле усташе у љето 1941. године. Служен је парастос, а поштоваоци страдалих и званичници Републике Српске, положили су вијенце на спомен-обиљежје страдалим. Поручено је да је чување успомене на недужно страдале наша дужност и обавеза. Обиљежавање страдања у Гаравицама, обиљежиле су и отворене провокације појединаца из Федерације и покушаји омаловажавање жртава.

Потомци страдалих и званичници Српске достојанствено су одали почаст страдалим у Гаравицама код Бихаћа. На овом мјесту крајем јула и почетком августа 1941. године, усташе под водством жупана Љубомира Кватерника, извршиле су масовни покољ Срба и Јевреја.

– Дошао сам из пијетета, из љубави према свом памћењу, и према ономе што су моје дјечије очи гледале, очи старе само осам година – каже Василије Каран.

Међу жртвама био је велики број жена и дјеце. Након Јасеновца, Гаравице су највеће српско стратиште за вријеме НДХ.

– Ови споменици су мјеста, како су живи свједоци говорили, гдје су стајали митраљези да докусуре оне који се извуку из канала – рекао је предсједник Одбора „Гаравице 1941“ Небојша Куштриновић.

Комунистичке власти криле су праву истину о овом мјесту на којем су страдали Срби, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Нагласио је да је највећа освета сјећање и постојање Српске.

– Како овдје није геноцид, ни у Јасеновцу, а на другим мјестима гдје ви мислите да јесте онда је био. Поносан сам на ове људе који овдје долазе. Из године у годину долазимо и показујемо да нисмо спремни да одустанемо. Бићемо овдје и наредне године – поручио је Додик.

 

И ове године појединцима је засметало присуство Срба на Гаравицама. Уживо путем друштвених мрежа Фикрет Боснић преносио је помен. У коментарима, више особа предсједнику Српске упутило је отворене пријетње убиством.

Боснић који је и претходних година провоцирао Србе на Гаравицама, није се освртао ни на упозорење из протокола да се удаљи на локацију на којој су биле новинарске екипе.

Предсједник Српске указао је да многима смета што Срби на Гаравицама одају почаст својим страдалим.

– Скрнаве нам споменик, али то доказује да ето не могу да сакрију, а да им то смета. Као што смета овдје једном међу нама што снима директно пушта на свој портал да би тамо оргијали и пљували по тих 14 хиљада, 15 убијених, и није га срам да то ради – каже Додик.

Предсједник Нардне скупштине Ненад Стевандић поручио је да нико не треба да мисли да ће моћи да ради нешто у Републици Српској што би нама забранио у Гаравицама и на другом мјесту.

– Ми ћемо ово мјесто да обнављамо и ово мора бити мјесто на којем ће наше будуће генерације учити о томе да се не може понизити и заборавити 17.000 људи звјерски побијених, који никога нису напали – истакао је Стевандић.

У Гаравицама није било представника међународне заједнице, али ни представника локалних власти да искажу поштовање према жртвама.

Спомен-комплекс у Гаравицама код Бихаћа и даље је неуређен. Немар кантоналних и градских власти града Бихаћа свједоче и графити написани на споменицима. Република Српска пронаћи ће начин да санира и уреди ово спомен-обиљежје.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар