У Грубишном Пољу обиљежена 27. годишњица погрома Срба Билогоре и Западне Славоније

У суботу 15 децембра у Грубишном Пољу је обиљежена годишњица егзодуса и страдање српских цивила Билогоре и западне Славоније из јесени и зиме 1991. године. У Српској православној цркви Светог Ђорђа у Грубишном Пољу одржана је заупокојена литургија и парастос за српске страдалнике, коју су предводили парох Грубишнопољски Славен Јовичић и Великобршљанички Славимир Гвојић.

У простору парохије присутнима су се обратили као домаћин предсједник Вијећа српске националне мањине Бјеловарско-билогорске жупаније и потпредсједник СНВ Дарко Карановић, замјеник предсједника СНВ Саша Милошевић и Младен Кулић бивши предсједник ВСНМ Вировитичко-подравске жупаније и живи свједок ових догађаја.

У свом излагању Карановић је позивајући се на податке Удружења „Правда“ навео да је уз 50 000 људи у присилном егзодусу, страдало и 600-ињак српских домова у бјеловарском прстену. Власници до данас нису обештећени од учинака ових терористичких дјела. Младен Кулић, живи свједок погрома, заложио се да српске институције коначно 27 година након трагедије сачине прецизне пописе свих жртава из овог периода.

Присутни су били и српски дожупани Бјеловарско-билогорске и Вировитичко-подравске жупаније Саша Лукић и Игор Павковић, те предсједници вијећа српске националне мањине Грубишно поље, Слатина, Пакрац, Дежановац и Велика Писаница.

Одлуком предсједништва СНВ из 2013. године сваке године заједничку комеморацију на једном мјесту организују Вијећа српске националне мањине у Бјеловарско-билогорској, Вировитичко-подравској, Пожешко-славонској и Бродско-посавској жупанији.

                                                                                                                        Б. Ркман

Нема коментара

Напишите коментар