АКТУЕЛНО:

У Илијашу одржан Свеепархијски сабор

У храму Светог пророка Илије у Илијашу одржан је Свеепархијски сабор у спомен на свештеномученике пострадале у Првом и Другом свјетском рату, као и 90-тих година прошлог вијека.

Литургију и парастос служили су митрополит дабробосански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископ рашко-призренски Теодосије и епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Вјерни православни народ Илијаша протјеран је са својих огњишта, али није заборавио своје свештеномученике пострадале са својим народом – Светог Трифуна Илијашког, стријељаног у Семизовцу 1914. и Светог Димитрија Нишићког, убијеног у околини Илијаша 1941. године.

Митрополит Хризостом је поручио да је Сабор прилика се да сви вјерујући из овог краја заједно Богу помоле за благослов.

Он је нагласио да је данас велики дан за Илијаш одакле су многи Срби прогнани.

– Они су данас благословљени доласком четворице митрополита и епископа и мноштва свештеника и вјерника – рекао је митрополит Хризостом и захвалио свима који су дошли, а посебно медијима који су пропратили овај велики догађај.

„Жртве и подвизи свештеномученика и мученика српских и јачају у вјери“, ријечи су митрополита Јоаникија, који је подсјетио и на жртву Светог Петра Зимоњића, митрополита пострадалог са својим народом.

– Истовремено, надахњујемо се Божијом љубављу, и наравно без икакве освете или било каквог негативног осјећања, везујући се за ове свјетле примјере носимо свој крст и свједочимо вјеру према свима – пријатељима и непријатељима – рекао је митрополит Јоаникије.

Стратишта српских мученика и свештеномученика, Арад, Јадовно, Велебит Јасеновац, а и знана и незнана свједоче да народ чиста срца није могао знати да зло око њега постоји.

Слиједимо њихову врлину – порука је Свеепархијског сабора у Илијашу.

– Позвани смо да живимо без злобе, Христу предано, тако да кад нас и комшије погледају кажу „ево га, то је човјек који живи вјеру своју, то је човјек какав ја желим да будем“ – истакао је Дарко Ђого, професор на Православном богословском факултету у Фочи.

Након манастира Возућица прошле године и данас и Храма Светог пророка Илије у Илијашу, Свеепархијски сабор, у прву суботу по Петровдану, догодине ће бити одржан на Сокоцу.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар