У Инђији представљен часопис „Пакрачки декрет“

“ Пакрачки декрет „, часопис за књижевност,  културу и друштвене теме крајишник Срба излази већ осам година,  а своје представљање је имао у Библиотеци “ Ђорђе Натошевић “ у Инђији. Читав догађај је организовало Завичајно друштво “ Ђорђе Војновић “ чија је секција, Кордун, изворна група,  песмом поздравила све присутне.

Љубав према завичају, ма где он био, нагнала је ентузијасте да покрену овај специфичан  часопис који треба да представља културни идентитет прогнаног српског народа. Сеобе као судбинска категорија српског народа, учиниле су да су аутори прилога расељени широм света,  али окупљени у “ Пакрачком декрету“ на радост свих нас. На страницама овог надасве потребног часописа,  велики број стваралаца, писаца, професора, ученика, записивача сећања и различитих судбина,  нашао је своје место. Основно је да воле човека, свој народ, свој завичај и да пишу о томе. Да би све било баш тако, велике заслуге припадају Стојану Продановићу, оснивачу и главном уреднику и Марку Ковачевићу, уреднику и председнику Књижевне заједнице Крајине из Београда. Они су на промоцији говорили о темама, судбинама људи чије приче су присутне у “ Декрету“, као и о завичајној носталгији која је присутна у сваком броју. На почетку је то био часопис скромног домета који је временом испуњавао све више стандарде. Као такав он је понос садашњим ствараоцима, али и њиховим потомцима.
“ Пакрачки декрет “ је ходочашће расељених, у којем се истиче да је завичајност саставни део идентитета и најчистије осећање припадности.
Наташа Косановић
Нема коментара

Напишите коментар