АКТУЕЛНО:

У Јабуковцу одржани 20. ликовни сусрети на Банији и 9 изложба слика

У Јабуковцу су у суботу, 27.5.2023. године, под покровитељством Града Петриње, а у организацији Српског културног друштва „Просвјета”, Пододбор Петриња, успјешно одржани јубиларни 20. ликовни сусрети на Банији и 9. изложба слика.

У јутарњим сатима у петрињском парку окупило се 17 сликара из Загреба, Поповаче, Новске, Окучана, Велике Кладуше и Петриње. Поред одраслих сликара, укључила су се, као и прошлих година дјеца: троје из Петриње и петеро из банијских села. Двоје сликара послали су своје слике.

Као све досадашње, тако је и овогодишња манифестација имала међународни, традиционални, мултикултурални и мултиетнички карактер.

Окупљеним сликарима у нашем градском парку, срдачне поздраве упутила је градоначелница, Града Петриње, Магдалена Комес и рекла:

„Град и овом подршком доказује и показује да је град широм отворених врата за различитости, за очување културне баштине, за подршку мултикултуралности. Честитам вам 20. обљетницу постојања ове ликовне колоније и желим вам пуно урадака и надам се да ћемо, како смо и договорили, скупити одређени број слика, имамо већ као град доста тих дарованих ликовних умјетнина и вјерујем да ћемо организирати неку хуманитарну акцију за племените циљеве. Одржите се и даље, радите и дјелујте. Нарочито нас весели што у својим редовима имате и младе и што ће вас дјеца подржати и нека се та мултикултуралност одржи уз помоћ наших најмлађих“.

Након подршке и честитака градоначелнице, сликари и организатори су се упутили према Јабуковцу, гдје су нам се придружила дјеца и родитељи околних банијских села.

Послије доручка, сликари су добили прибор за сликање и почели, путем боја остављати на платна, своја расположења, пуна душе и радости.

У друштвеном дому у Јабуковцу тај дан било је весело, испуњено позитивном животном енергијом и радошћу, чула се пјесма коју је предводила Алма, у пратњи Кате, Јоже и Хајре.

Дјеца су имала разиграну машту, стварали су своје сличице и са нестрпљењем су чекали, да се баш њихова дјела поставе на изложбени пано.

На два паноа постављене су сличице, дјевојчице Марије, која има 5 година. Живи у Републици Србији и својим радовима обогатила је нашу 9. изложбу. Нашло се ту и слика дјеце која су сликала на ликовним сусретима на Банији од 2005. до 2009. године.

За 9. изложбу слика, на позорници дома у Јабуковцу, постављене су све слике, настале на јубиларним 20. ликовним сусретима на Банији 2023.

Изложбу је свечано отворио, академски сликар Недељко Тинтор, и са неколико реченица рекао своје дојмове, које је доживио, гледајући их. Посебно је похвалио дјецу.

Свима присутнима, сликарима, дјеци и гостима обратила се предсједница Организационог одбора манифестација, Мара Вилус, све срдачно поздравила и захвалила се на доласку у Петрињу – Јабуковац, угодном дружењу и на створеним лијепим и вриједним сликама, које ће обогатити просторе Града Петриње и петрињски Пододбор, СКД Просвјете, када добије свој простор за рад.

У дому у Јабуковцу, нашао се Мато Вујновић. који се присутнима обратио с неколико реченица, честитајући овај наш јубилеј. Присјетио се и с нама подијелио лијепа сјећања, када је он као пјевач и свирач на басу у тадашњем тамбурашком саставу, проводио многе вечери на пробама и наступима у овом дому. Рекао је да су у овај дом уложена знатна финанцијска средства и био је обновљен, али нажалост, разорни потрес, од 29.12.2020., који је на нашем подручју направио огромне штете, уништио многе домове, оштетио је и овај дом, који такођер треба обнављати, да поново служи сврси; очувању и његовању културе и традиције свих који живе овдје, на овим просторима.

Присутнима се с одушевљењем обратила замјеница жупана СМЖ, Мирјана Олуић. Поздравила све присутне, у име жупана СМЖ, Ивана Цељака и у своје име и пожељела сретну јубиларну 20. годишњицу ликовних сусрета на Банији 2023., обећавајући да ће СМЖ финанцијски подржати наше манифестације. С радошћу, подијелила је признања; сликарима, дјеци и свима који су дали свој допринос остварењу истих.

За дугогодишњу сурадњу и допринос на побољшању рада, предсједница петрињског Пододбора, СКД Просвјете, Мара Вилус, уручила је признање замјеници жупана СМЖ, Мирјани Олуић, на чему се Мирјана захвалила.

Јубиларне 20. ликовне сусрете на Банији и 9. изложбу слика 2023. својим је изворним банијским пјесмама на бас, ојкачама и рециталом обогатила изворна пјевачка група из Двора у саставу: Никола Миличевић (аутор пјесме о Банији који је и рецитирао текстове о обичајима Банијаца) уз којега су наступиле Невенка Бела Зечевић и Јања Божић.

Послије културно умјетничког програма, домаћини су учесницима приредили вечеру, након које је настављено дружење уз пјесму и игру. На хармоници је свирао Милан Стојаковић.

Присутни су након угодно проведеног дана у Јабуковцу, у вечерњим сатима одлазили својим кућама, уз обећање да ће поново доћи на 3. ЛК „Буђење свјетлости”, која се одржава у контејнерском насељу на Сајмишту и 15. ЛК „Јесен у Петрињи”, у још већем броју, као до сада, позивајући своје колеге сликаре.

Александар Олујић; ПС Портал

Нема коментара

Напишите коментар