КУД Ћирило и Методије приредио богат програм на 10. Фестивалу фолклора

10. јубиларни Фестивал фолклора КУД-а Ћирило и Методије на Бусијама одржан је 27. маја 2023. Предвиђено је да се програм одржи испред парохијског дома, али због лоших временских услова одржан је у фискултурној сали ИО ОШ Бранко Радичевић.

На радост свих присутних млади учесници су показали како се чува традиција и култура. Кроз игре и пјесму могли смо видјети обичаје мнохиг српских крајева.

Предсједница КУД-а Сњежана Вељо захвалила се на подршци покровитељима фестивала Општини Земун и Храму Светих Ћирила и Методија као и родитељима дјеце која плешу фолклор и спонзорима.

Концерт је благословио отац протојереј-ставрофор и пензионисани свештеник Миле Јокић.

– Чувајте нашу традицију, чувајте српско име, чувајте српско коло и пјесму. Ако ми то не учинимо ко ће нам сачувати у ова тешка и опака времена.

 

Предсједник Отаџбинског покрета из Новог Сада Драгомир Лалић рекао је да због ових и оваквих догађаја вриједи радити и вриједи живјети.

– Наша дјеца и млади нараштај нас храбри да у овим тешким временима има перспективе. Иако смо у Титовој Југославији гријешили, и на личном примјеру показали како не треба поступати, зато ме овај догађај КУД-а Ћирило и Методије и домаћице Сњежане радују јер они показују којим путем и на који начин требамо ићи даље.

 

У програму су учествовали: најлмађа група КУД-а Ћирило и Меотодије са кореографијом Игре из Крајине, СКУД Просвјета пододбор Војнић, секција фолклора КУД-а Ћирило и Методије са Сплетом пјесама и игара, секција фолклора ОШ Бранко Радичевић издвојено одјељење Бусије ученици из II 6 и II 7 одјељења са учитељицама, крајишка пјесникиња Ранка Срдић Милић, КУД Ћирило и Методије старији дјечји ансамбл са Играма из Лесковца, КУД Извор из Старих Бановаца, КУД Батајница из Батајнице са кореографијом Игра комедијаши.

Са великим задовољством домаћини су угостили културно-умјетничка друштва са Кордуна. СКУД Просвјета пододбор Војнић основан је 2003. године са циљем очувања културног идентитета Срба и друштво се састоји од три секције: фолклор, ликовне и пјевачке. Музички предсједник је Нада Малбаша, а умјетнички Долорес Гаћеша.

СКУД Просвјета пододбор Крњак својим радом чува српске игре и пјесме од заборава и преноси их на млађе нараштаје дјеце која живе на Кордуну. Плесали су кореографију Игре са Кордуна Весне Бајић Стојиљковић.

Гости из Брезичана били су млади гуслар Аљоша Марчета, КУД Милан Егић играо је са Играма из Шумадије, а госте је развеселио и њихов ансамбл.

За крај публику је обрадовао дјечак Вукашин Ромић отпјевавши нумеру Еј, чија фрула , и са бине је испраћен уз громогласан аплауз.

Сала је била испуњена многобројном публиком, оно што највише радује је да је била испуњена дјечјим осмјесима како у публици, тако и међу учесницима.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар