У календару Невесињска пушка, пробој Солунског фронта и страдање у Шушњару

У календар историјских догађаја од републичког значаја уврштени су обиљежавање Невесињске пушке и пробоја Солунског фронта, као датуми који ће се обиљежавати заједнички са Србијом, те сјећање на страдале у Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату, речено је након сједнице Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе.

Предсједник Одбора и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће са ова три укупно бити обиљежавана 32 историјска догађаја од републичког значаја.

Од ове године Невесињску пушку, у знак сјећања на устанак Српског народа против Османског царства заједнички ће почетком јула обиљежавати владе Српске и Србије. Заједнички ће се обиљежавати и Дан српског јединства и националне заставе – 15. септембар, у знак сјећања на пробој Солунског фронта.

У календар историјских догађаја од републичког значаја уврштено је и сјећање на страдале на Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату, гдје је за два дана убијено око 5.500 Срба и 500 Јевреја.

– Ово је други датм који ћемо обиљежавати у Федерацији БиХ послије Гаравица, гдје су за неколико дана, без испаљеног метка, Хрвати и муслимани у саставу регуларних јединица НДХ, према енглеским обавјештајним подацима, убили и заклали 14.000 људи – рекао је Милуновић.

Дан несталих, који се обиљежава 15. септембра убудуће ће се обиљежавати 30. августа. Након сједнице Одбора представљена је и интернет страница, која је у изради.

– Тренутно уносимо податке. Циљ је да се унесу сви аудио и видео подаци који су доступни, писани трагови, фотографије из свих ослободилачких ратова српског народа – рекао је Милуновић.

Мирослав Јерковић, који је учествовао у пројектовању и развоју веб апликације, рекао је да се на овом пројекту радило годину дана, а у посљедњих пола године веома интензивно.

Страница би јавности требало да буде предствљена крајем годне. У Одбору се надају да би могла да постане онлајн музеј наше историје. То ће, кажу, захтијевати и дуготрајан процес, те ће бити допуњавана.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар