У манастиру на Равној Романији служен парастос палим српским борцима

Парастос погинулим српским борцима данас је, поводом обиљежавања четврт вијека од егзодуса 120.000 сарајевских Срба, служен у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим унутрашњим зидовима су исписана имена 4.210 српских хероја.

Старјешина манастира, архимандрит Андреј рекао је данас на 25. годишњицу погрома и страдања српског народа, да се годинама овдје окупља и благом Господу моли за покој и сјећење, те позвао да се ова светиња дограђује и украшава како би била понос цијеле регије и српског народа.

Архимандрит Андреј је навео да су и данашњи снијег и невријеме подсјетили на ону страхоту кроз коју је српски народ прошао прије 25 година.

– Погинули борци су се жртвовали и дали највише од себе што су могли, живот свој за ближње своје, за све нас. Срби из Сарајева су у егзодусу носили су своје мртве и упокојене и тако за собом остављајући траг, тужан и величанствен траг са непуних 1.000 гробних мјеста на Малом Зејтинлику на Сокоцу – навео је Архимандрит Андреј.

Парастосу су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милиновић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић, народни посланик Соња Караџић Јовичевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник Сокоца Милован Бјелица, начелник општине Пале Бошко Југовић и други.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар