ОБИЉЕЖЕНО 17 ГОДИНА ОД МАРTОВСКОГ ПОГРОМА И СТРАДАЊА СРБА

Срби и држава Србија неће и не смију дозволити да се икада више понови погром српског народа, поручио је данас у Грачаници директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Важна је порука председника Србије Александра Вучића да се ни мартовски погром, ни `Олуја`, ни било који злочин почињен над српским народом више неће десити. У бити српског народа је да на зло никада не треба одговорити злом и да се требамо борити за будућност и бољи живот“, рекао је Петковић на академији посвећеној обиљежавању 17 година од мартовског погрома.

Он је нагласио да се Србија дипломатским средствима и на сваки други начин бори за дијалог и мир, јер је Србима и Албанцима на простору Косова и Метохије суђено да живе једни са другима.

„Светла жртва косовских мученика и страдалника 17. марта, али и оних страдалих пре и после тог датума, треба да буде клица из које ће се родити помирење, да више нико не страда, али не заборављајући шта се десило 17. и 18. марта 2004. године“, истакао је Петковић.

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић апеловао је на породице страдалих и све Србе на Косову и Метохији да остану на својим огњиштима.

Одаловић је поручио да Србија и посебно породице страдалих и несталих никада неће одустати од захтјева да одговорни за све злочине почињене над Србима, ма гдје живјели, буду изведени пред лице правде.

„Све док не буду изведени пред лице правде наручиоци и починиоци злочина над Србима нећемо одустати од тражења истине“, истакао је Одаловић.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић поручио је да сјећање на 17. март 2004. године није изблиједило и да свако српско уништено село чека повратнике, а свака црква своје вјернике.

„Ситуација у којој се налази српски народ на Косову и Метохији није црна, већ захтева решења за очување живота, стварање бољих услова за децу која се у много већем броју рађају на Косову и Метохији, него у другим деловима Србије“, рекао је Поповић.

Игуман манастира Драганац архимандрит Иларион поручио је као хришћанин, као и сви преостали Срби на Косову и Метохији, немају право да друго кажу осим „добро је – биће боље“.

„Tо не значи да треба да заборављамо на наше жртве и да не позивамо да се расветле сви злочини и да засија правда колико је то могуће у овом нашем животу обремењеном разним апсурдима, злочинима и агресијама“, рекао је архимандрит Иларион.

Он је апеловао на српски народ на Косову и Метохији да долази у цркве и да „настави да живи још интензивније у име страдалих“.

„Не треба да меримо колико је година прошло до страдања, већ да меримо своје животе тиме што ћемо сваког часа говорити да смо све ближе сусрету са страдалима, јер нам у сусрет долази Васкрсење, које није бајка већ реалност у којој су живели наши преци“, истакао је игуман Иларион.

Прије академије у Дому културе у Грачаници, отворена је изложба ликовних радова насталих у оквиру колоније „Јесен у Призрену 2020“.

Претходно је служено опијело у Манастиру Грачаница за настрадале у мартовском погрому, а представници државних органа Србије, народни посланици у Скупштини Србије, представници привремених органа и српских институција на Косову и Метохији положили су бијеле руже на умјетничку инсталацију „Нестали“ на којој су истакнуте фотографије страдалих Срба на Косову и Метохији.

У погрому над Србима на Косову и Метохији 17. и 18. марта 2004. године убијено је 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика на гробљима широм Космета.

У насиљу над Србима и српском културном и вјерском баштином, које је организовало руководство терористичке ОВК уз знање међународних субјеката из састава КФОР-а и УНМИК-а, међу 19 убијених Срба, осморо је звјерски убијено, а девастирано је и спаљено 19 српских светиња грађених у четрнаестом, петнаестом и шеснаестом вијеку.

У погрому је повријеђено око 900 Срба.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар