У нападе на Републику Српску кренула и бошњачка дијаспора

Бошњачка дијаспора у западноевропским земљама и САД уочи прославе и на сам Дан Републике, 9. јануара, организовала је протесте с циљем увлачења страног фактора у рјешавање унутрашњих проблема у БиХ. То није рађено без сарадње са политичким Сарајевом , оцјена је политичких аналитичара. Иза тзв. „писма за мир у БиХ“, које је преко фејсбука Бишћанка Амра Шабић упутила америчком предсједнику Џозефу Бајдену и позвала остале Бошњаке да исто ураде, стоји удружена бошњачко-албанска и дијелом црногорска дијаспора, која манипулацијама покушава да увјери америчку администрацију да озбиљније интервенише у БиХ-каже за РТРС шеф канцеларије у САД Обрад Кесић.
Оживљавање авети прошлости, ратни покличи, заставе и позиви на мобилизацију Бошњака од Сарајева до Бужима, праћени су синхронизованом акцијом бошњачке дијаспоре посебно у САД гдје су појачали активности на блаћењу Републике Српске и њених изабраних представника.

– Оно што имају заједничко политичко Сарајево и муслиманска дијаспора је то што увијек желе да странци ураде посао за њих. Они у сваком случају мисле исто и циљ им је истовјетан, а то је укидање Републике Српске, централизација БиХ под геслом грађанске БиХ што је у ствари БиХ како је замислио Алија Изетбеговић у Исламској декларацији – каже Александар Павић, политички аналитичар из Београда.

Обрад Кесић, шеф канцеларије Републике Српске у САД, наглашава да је ово само наставак кампање.

– Једноставно ово је наставак једне кампање и јасно се дефинише према њиховим ријечима да је опстанак БиХ нестанак Републике Српске – тврди Кесић.

Бошњачка дијаспора организовано шаље тзв. писма за мир на адресе предсједника САД Џоа Бајдена, сенатора и конгресмена и призивају страну интервенцију. Парадокс је, каже Кесић, да моле америчке званичнике да спријече рат у БиХ а истовремено звецкају оружјем и активирају паравојне формације због прославе Дана Републике 9. јануара.

– То су назвали писмом за мир а у суштини то је писмо против Републике Српске и Милорада Додика. Једноставно реалност је таква да не можемо да очекујемо да се вратимо на политику САД уназад која је била бјанко подршка за све што су Бошњаци жељели и имали за све вријеме рата – додао је Кесић.

Вирус мржње према Републици Српској прогресивно се шири Федерацијом и дијаспором. Учестале су провокације у насељима на ентитетској линији, Срби одговарају порукама да не желе рат али да ће славити 9. јануар. Американци као главни тутори Бошњака, не виде униформисане Бошњаке већ од централних власти у Сарајеву траже да истраже и казне Србе због величанствене прославе Дана Републике.

– Шта могу да истраже, шта да ураде? Да затворе читав један народ зато што обиљежава дан Републике. 9. јануар остаје Дан Републике шта год они мислили о томе – поручио је Милорад Додик,српски члан Предсједништва БиХ.

Љиљана Смајловић, новинарка и аналитичарка из Београда, каже да је то све погрешна политика Сарајева.

– Мислим да је погрешна та политика Сарајева да стално покушавају да се не прославља рођендан Републике Српске већ се глорификује геноциод. То није тачно, то су огавне оптужбе. И људски и политички одвратно је поредити Дан Републике са „кристалном ноћи“ јер је запад понудио ту парадигму како би сатанизовали Србе – каже Смајловић.

У тзв. „писму за мир у БиХ“ које се дистрибуира међу бошњачком заједницом у САД, наводи се да Милорад Додик угрожава безбједност и мир ,како кажу, Босанаца. А то што њихови сународници у Федерацији отвореним пријетњама угрожавају безбједност и мир Срба, потпуно је небитно.

Преузето са: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар