У Новом Саду обиљежавање 27 година од „Олује“; Присуствују званичници Српске и Србије

У Новом Саду данас ће на Тргу слободе бити обиљежено 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

Дану сјећања на страдале и прогнане у „Олуји“ присуствоваће предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те предсједник Србије Александар Вучић, а државна церемонија обиљежавања почеће у 20.00 часова, најављено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Вучић је раније позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике да присуствују обиљежавању, подсјетивши да је пракса да се сјећање на страдање у „Олуји“ увијек обиљежава у мјестима гдје је настањено највише прогнаних.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину – територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији „Олуја“ је, према евиденцији „Веритаса“, 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Пренос академије под називом Дан сећања на страдање и прогон Срба у Олуји, можете гледати на програму РТРС вечерас од 20.00 часова.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • Ma da Krajina je bila pod zaštitom međunarobnih snaga koje su se povukle u rovove,koga su štitili,od koga su dobili informaciju kad će biti ispaljena prva granata,zašto nisu radili posao zbog kojeg su bili tu postavljeni?
    E,mnogo je pitanja,a jedna je istina.

    петак, 05. август 2022.

Напишите коментар