У оквиру обиљежавања славе Владимировца – Духови у Девојачком бунару одржан 11. турнир „Балоте 2022.“

ПАЗАРЦИ НАДМАШИЛИ КРАЈИШНИКЕ

 

Као један од пратећих програма обиљежавања мјесне славе Владимировца, сигурно најпосјећенији, био је турнир у балотању, одржан у недјељу 12. јуна у Девојачком бунару, туристичком насељу на ободу Делиблатске пешчаре. У живописном амбијенту, у оази мира, на великом броју травнатих терена учешће је узело 38 екипа, углавном Крајишници. Највећи успјех постигли су домаћини из Владимировца. „Пазарци“, чије име екипе само говори одакле су на овај простор дошли, и ове године су тријумфовали, док су „Монархисти“ из истог мјеста били трећи. Између њих, смјестили су се на лагодну другу позицију, комшије Панчевци, који су се такмичили под именом „Пан Леди“.

Још у раним пријеподневним часовима колоне аутомобила, прије свих домаћина, а затим такмичара и посјетилаца велике балоташке манифестације, упутило се ка овом прелијепом излетишту. На импровизованом подијуму постављени су пехари, медаље и нови парови балота намјењени најбољима.

За столом организатори предвођени неуморним дугогодишњи секретаром МЗ „Владимировац“ Зораном Максимовићем и Савом Лукићем, обученим у мајицу са логом личке капе, спремили су реквизите за жријебање и такмичање је могло почети. Пространа ливада за час се попунила балоташима, а већини је циљ био да, ако и не буду први, оно да оставе што бољи утисак. Уосталом, због тога су и дошли из разних крајева Србије, а требало се и вратити назад и „извјестити“ о постигнутом резултату.

Такмичење се одвијало као на траци, а домаћини су се побринули да се послије првих елиминационих борби играчи окрепе пићем и ићем. У међувремену је већ постављен и казан пун пасуља под стручном руком Ђорђа Сусе и његовог помоћника Саве Лукића.

Први круг је завршен сабирањем резултата и 16 најбољих кренуло је у завршну рунду такмичења. Мада мора се признати да је и прије тога било изузетно занимљивих мечева, а резултати се нису могли предвидјети до посљедњег бацања. Пред четвртфинале заједнички снимак најбољих, употпуњен са организаторима,  народним послаником и предсједником Савеза Срба из региона Миодрагом Линтом.

 Фаворити су се одмах издвојили. Предњачили су до полуфинала „Монархисти“ и „ Пазарци“. Занимљиво како се такмичење ближило завршници, међусобни резултати су постали већи у односу на оне у квалификацијама. Тако су, на примјер, Пазарци у четвртфиналу упркос великог водства једва савладали екипу „ Милош Обилић“ из Батајнице. „Стручњаци“ за балоте кажу да је то  нормално јер ту долази до изражаја боља концентрација и физичка припремљеност.

У самом финишу издвајају се најбољи или они који су имали и мало спортске среће. Већ поменутим екипама из Владимировца „Пазарци“ и „Монархисти“,   прикључују се „Соко“ и „Пан Леди“ из Панчева. Слиједи жријеб. „ Соко“ на „Пан Леди“, а двије домаће екипе су у међусобном дуелу одлучивале финалисту.

Чини се да је ипак финале прије финала одиграно баш у тој међусобној утакмици гдје су резултатом, али не и игром, убједљивији били „ Пазарци“. Коначан резултат 16-9. У другом полуфиналном мечу Соко је „пао“. Бољи су били момци из Панчева што показује и крајњи резултат 5-16.

Лагано пада и мрак, пред утакмице за треће и прво мјесто. С мраком осим физичке исцрпљености екипе добијају и новог противника –комарце. Не смета ни то „Пазарцима“ који убједљиво добијају, захваљујући прије свих, сјајном Марку Николићу. Кад је требало „испуцати“ учинио је то, а кад је требало донијети завршни поен није био ништа мање успјешан.

Некако у завјетрини, истовремено кад је одигран и финални меч, што је и нормално, на терен су изашле екипе „Монархисти“ и „ Соко“. Иако су ту утакмицу играли без Жељка Граовца најбољег пуцача турнира, по мишљењу вашег извјештача, јер званично нико није понио ту ласкаву титулу, ови први нису дозволили „соколовима“ да узму ни један поен (16-0).

Након краће паузе, коју су уморни такмичари и гости искористили за окрепљење већ поменутим пасуљем, а богами и чашицом домаће и криглом пива, приступило се додјели признања. Испред домаћина присутнима се обратио Зоран Максимовић „ Шуца“.

„То што је данас овдје било 38 екипа и 114 учесника је доказ да сте сви ви наши велики пријатељи, али и доказ да смо и ми организатори много радили на његовој организацији и популаризацији. Зато вам се свима од срца захваљујем, јер је овај турнир направио мост пријатељства између Батајнице, Зрењанина, Вршца, Панчева и да не набрајам друге градове и села, да не бих кога изоставио. Свако од вас је донио дио своје културе и обогатио њоме ову маифестацију“, рекао је Максимовић и навео да очекује да већ од наредне године млађе снаге преузму организацију, јер је ова садашња екипа заиста много тога учинила, али су је помало стигле и године.

Максимовић је позвао Миодрага Линту предсједника Савеза Срба из региона, редовног посјетиоца ове смотре балотања, чија организација редовно спонзорише овај турнир да се обрати присутнима.

„Задовољство ми је да сам присуствовао  11. турниру „БАЛОТЕ 2022.“  који се традиционално одржава у Владимировцу на Девојачком бунару поводом обиљежавања сеоске славе – Духови. Ове године је учествовало чак 38 екипа чији су чланови у великој већини наши земљаци родом и поријеклом из Далмације и Лике. Било је учесника из других крајева који су завољели ову крајишку игру“, рекао је Линта.

„Желим да истакнем важност јачања културног и духовног јединства српског народа, а свакако важан елемент је, поред чувања наших обичаја и традиције, међусобно поштовање и уважавање“, навео је, између осталог Миодраг Линта, похваливши организатора турнира МЗ Владимировац  за одличну атмосферу и позитивну енергију која се осјећала на сваком кораку.

Максимовић се захвалио и предсједнику Удружења Крајишника Мили Боснићу, за кога је рекао да је од почетка турнира уз њих и да их редовно „облачи“ мајицама са логом турнира. „Очекујем да ћемо наставити нашу сарадњу и да ће идуће године бити преко 50  екипа. Искрено се надам да ћемо пружити реванш на годину Пазарцима и да ће се наћи нека крајишка екипа која ће их скинути са трона“ рекао је у шаљивом тону Миле Боснић.

Затим се приступило додијели награда и медаља заслужним појединцима и екипама које су освојиле највиша мјеста. При самом крају завршног церемонијала почела је да пада киша, као да је чекала да се овај заиста похвале вриједан турнир заврши и освјежи терене како би били спремни за већ најављену наредну смотру боћања „Балоте 2023.“.

Текст: Жељко ЂЕКИЋ

Фотографије: Жељко ЂЕКИЋ  и Ференц КОС

 

This is box title

НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА НАЈБОЉИМА

 

ЕКИПНИ ПЛАСМАН

  1. ПАЗАРЦИ (Владимировац)

  1. ПАН ЛЕДИ (Панчево)

  1. МОНАРХИСТИ (Владимировац)

НАЈБОЉИ ИГРАЧ:

Марко Николић (Пазарци)

НАЈБОЉИ  ВАЉАЧ

 РОГИЋ БЛАГОЈЕ (Монархисти)

НАЈУСПЈЕШНИЈИ ПОЕНТЕР

Душимир Белић (Пазарци)

ФЕР ПЛЕЈ ЕКИПА

 Душко Матијевић  (Матијевић)

НАЈСТАРИЈИ ИГРАЧ

Душко Матијевић  (Матијевић)

 

ДИПЛОМЕ ЗА ДОПРИНОС ОРГАНИЗАЦИЈИ

 

  1. Драган Борковић
  2. Лука Вујовић
  3. Славенко Крунић
  4. Савез Срба из региона
  5. Удружење Крајишника

 

This is box title

 

МАРКО НИКОЛИЋ НАЈБОЉИ ИГРАЧ ТУРНИРА

 

ЗАХВАЛНОСТ САИГРАЧИМА И ОРГАНИЗАТОРУ

За најбољег играча турнира проглашен је Марко Николић из екипе „Пазарци“. Непосредно по завршетку финалне утакмице Николић је за „Српско коло“ изјавио да је изузетно поносан јер ово је четврти пут да његова екипа осваја прво мјесто на овако престижном турниру. Захвалио се организаторима, али прије свега својим саиграчима Душимиру Белићу и Миленку Николићу, као и великом броју навијача који су их пратили све вријеме турнира. Марко нам је открио да сви они, иако живе у Владимировцу, поријекло воде из Пазара и да због тога њихова екипа носи име овог града.

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар