У општини Двор ће се збрињавати нуклеарни отпад?

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада НЕ Кршко добио је од Министарства заштите околине и енергетике на употребу простор бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор.

Прича о општини Двор као месту изградње одлагалишта радиоактивног отпада стара је више од двадесет година. Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада саопштио је у уторак 31. марта, а ХИНА пренела да је од Министарства заштите околине и енергетике добијен простор на којем је планирано формирање Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Фонд је саопштио да ће током пројекта непрекидно сарађивати са јавности, али и прекограничним институцијама и, ако се потврди да локација неће имати штетан утицај по околину, уследиће поступак исхођења локацијске и грађевинске дозволе.

Локација је одобрена унаточ низу контроверзи око утицаја на околину, протеста локалног становништва и упозорења министра спољне трговине Босне и Херцеговине Сташе Кошарца који тврди да би градња одлагалишта радиоактивног отпада на пограничном подручју две земаље могла угрозити 250.000 људи из слива реке Уне, пише ХИНА, а преноси Јутарњи лист.

На реду је израда студије утицаја на околину

Успоставом Центра, стоји у саопштењу, Хрватска ће на сигуран, ссистематски и проверен начин збринути радиоактивни отпад и искориштене изворе ионизирајућег зрачења које поседује.

– Како би се то постигло, пре свега ће требати доказати да тај захват неће имати штетног утицаја и то израдом студије утицаја на околину. Као подлоге за израду студије провешће се истражни геолошки радови, одредити нулто радиолошко стање и израдити сигурносне анализе – истакнуто је.

На то локацији се годинама налази војни логистички комплекс, а њен статус је дефинисан као дугорочно неперспективна локација за Министарство одбране и Оружане снаге Републике Хрватске.

– Националним програмом Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива наведена је локација Војно-складишног комплекса Черкезовац као преферентна локација за успоставу Центра за збрињавање радиоактивног отпада – наводи се у саопштењу.

Општина против збрињавања радиоактивног отпада

Начелник општине Двор Никола Арбутина објавио је првог априла саопштење за јавност у којем се пожалио да је за најновију одлуку чуо из медија.

– За ту информацију сам сазнао из медија, а не од Фонда као извршног тела или МУП-а као регулаторног тела. У усвојеној Стратегији о збрињавању радиоактивног отпада и усвојеном Националном програму истиче се да је транспарентност и комуникација с јавношћу кључна у поступку збрињавања радиоактивног отпада. Овим чином показало се како се комуницира с јавношћу и колико је небитан став локалне заједнице. Преузимање локације Черкезовац у руке Фонда обављено је нажалост, чак у садашњим ванредним околностима у којима се Хрватска налази. Став грађана општине Двор исказан на Зборовима грађана и Општинског већа 22.04. 2015. године је да се противимо збрињавању радиоактивног отпада на локацији Черкезовац. Тај став смо потврдили и на Општинском већу 26. 10. 2019. године. Наш став је од почетка јасан и недвосмислен, а тај је да се радиоактивни отпад не збрињава на подручју општине Двор. Тај став заступам у име грађана и у своје особно име – навео је начелник Арбутина.

Градоначелник Петриње: „Помно изабрани тренутак“

Градоначелник Петриње и саборски заступник Даринко Думбовић објавио је на свом фејсбук профилу подуже саопштење у којем се осврнуо на тренутак у којем је дошла ова одлука, а за то је оптужио ХДЗ-овог жупана Иву Жинића и министра заштите околине Томислава Ћорића.

– Очигледно помно изабрани тренутак за покретање ових активности, јер док смо у изолацији и сваки дан са стрепњом ишчекујемо вести о новооболелим и умрлим суграђанима, немамо времена мислити о очувању и заштити природе и околине, нити имамо могућност организовати се или протестовати против овакве одлуке. Кад је у питању заштита Зринске и Трговске горе на свашта смо навикли и свашта видели. Од тога да се моја борба против одлагалишта радиоактивног отпада у срцу Зринске горе од стране жупана Жинића проглашава политиканством, да тај исти жупан обилази одлагалишта по Словенији и објашњава свима како је добро и корисно бити дестинација радиоактивног отпада и смећа. А онда у Петрињу на промоцију књиге о природним лепотама Зринске горе доведе министра заштите околине Ћорића. И онда њих двојица дају “подршку” да се Зринска гора прогласи регионалним парком. Замислите регионални парк на чијем се подручју складишти радиоактивни отпад – запитао се Думбовић.

Вест преузета са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар