удружења „Славонија у срцу“

У oрганизацији Удружења „Славонија у срцу“ у ресторану „Клуб Ас“ у Бусијама, одржано је  прво вече завичајних пјесама и игара

 

ОКУПЉАЊЕ КОЈЕ ПРЕРАСТА У ТРАДИЦИЈУ


„Ово вече је организовано са циљем да у једном заједничком дружењу Личана, Далматинаца, Кордунаша, Банијаца, Славонаца, краће речено Крајишника и наших пријатеља из других крајева, сачувамо од заборава завичајне пјесаме, игру, обичаје и традицију. Ово је први сусрет, а наша је жеља  да се овакво вече, у нашој организацији, одржава сваке године. Сигуран сам да ћемо у томе успјети, јер досадашње активности нашег удружења на овом пољу су најбоља потврда да ми то можемо“, рекао је, у уводној ријечи, на почетку вечери, Миодраг Жарковић, предсједник удружења „Славонија у срцу“, захваљујући се свим учесницима и посјетиоцима што су се одазвали позиву и увеличали ову манифестацију.Жарковић је истакао да је удружење „Славонија у срцу“ једно од најактивнијих удружења, да је учествовало на многим манифестацијама оваквог типа, од Београда, преко Новог Сада, Крагујевца до Бања Луке и да му је драго што су се многи Крајишници из ових градова одазвали њиховом позиву, неки активним учешћем, док су други дошли да подрже ову манифестацију као посматрачи.

МИОДРАГ ЖАРКОВИЋ И МИОДРАГ ЛИНТА

 

НЕ ОДРИЧЕМО СЕ КРАЈИШКЕ ТРАДИЦИЈЕ


Жарковић је поздравио и народног посланика Миодрага Линту, предсједника Савеза Срба из регионa позивајући га да се са неколко ријечи обрати учесницима ове манифестације.

„Желим да се захвалим удружењу “Славонија у срцу“ и њиховом предсједнику Миорагу Жарковићу што су организовали вечерашње дружење и што су ме позвали да будем овдје присутан. Овакве вечери имају велик значај за све нас због тога што на овај начин шаљемо поруку да се не одричемо своје крајишке традиције, да се не одричемо својих коријена, својих крајева, без обзира што смо доживјели трагедију какву јесмо тих 90-их година прошлога вијека. Сви ми знамо да су над нама извршени страшни злочини, да нам је отета имовина и многа друга стечена права, али наш народ каже „ничија није горјела до зоре“ и зато је важно да не заборавимо, ко смо, шта смо и одакле смо. Наша обавеза и дужност је да преносимо свијест о нашем поријеклу на наше синове и кћери, на наше унуке, а шта ће вријеме донијети наредних деценија, то нико не зна. На оваквим и сличним манифестацијама треба да се окупљамо, дружимо, да будемо јединствени, да будемо толерантни и да се међусобно поштујемо. То је формула да једног дана добијемо још већи значај у држави Србији. Самим тим и Србија ће још интензивније и активније  да нам помогне да остваримо наша права, да одржимо нашу традицију и културу  и да очувамо наш идентитет“, рекао је Миодраг Линта, пожеливши свим учесницима програма и гостима, да након ове вечери сви заједно расположени оду својим кућама, а да се видимо овдје и наредне године на другом сусрету Крајишника које је на овако лијеп начин организовало удружење „ Славонија у срцу“.

ЗОРА КРАГУЈЕВАЦ И КОРИЈЕНИ БЕОГРАД

 

ЗАДОВОЉНИ ПРОГРАМОМ И ПОСЈЕТОМ


Затим је кренуо културно умјетнички програм, а на бини су се смјењивали извођачи.  Вече крајишких пјесама отворила је мушка пјевачка група Удружења грађана Крајине  „Зора“ из Крагујевца. Са мушком и женском пјевачком групом представили су се са веома успјешним наступом и домаћини КУД „Славонија у срцу“, а затим је мушка пјевачка група „ Коријени“ из Београда отпјевала неколико пјесама из Лике и Далмације. На крају официјелног дијела програма, играма и пјесмама из Славоније  КУД „ Ћирило и Методије“ из Бусија, подигло је публику на ноге.
Коментаришући њихов наступ Миодраг Жарковић за „Српско коло“ је рекао да  управо та дјеца гарантују будућност опстанка крајишке пјесме, игре и традиције и да управо због тога удружење „Славонија у срцу“ настоји да окупља што више младих људи.

КУД СЛАВОНИЈА У СРЦУ И КУД ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ

„Жао ми је што једна група наших земљака и пријатеља из Подравске Слатине није могла доћи на ову вече, због оправданих разлога, али сам сигуран да ћемо их видјети већ наредне године на овом истом мјесту. И не само њих, јер ова манифестација би требало да прерасте у традиционално окупљање свих оних који желе да очувају пјесму и игру из наших крајева. Ми у удружењу увелико радимо на томе и у свом четворогодишњем раду успјели смо да оформимо наше двије пјевачке групе, обезбједили смо и сакупили  30-40 народних ношњи, купили компјутер и настојаћемо да те услове још побољшавамо“, наводи Жарковић, задовољан и пригодним програмом и посјетом.

УЖИВАЊЕ У ПРОГРАМУ

Похвално је истаћи да су чланови удружења „Славонија у срцу“ из сопствених средстава организовали ове вече, а рекоше нам на крају да завршетком ове манифестације већ почињу припреме за наредну смотру сљедеће године.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“12749″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1509475150487″]
Нема коментара

Напишите коментар