АКТУЕЛНО:
"Санско вече" у Бањалуци

У организацији Завичајног удружења Сањана „Грмеч“ одржано „Санско вече“ у Бањалуци

У организацији Завичајног удружења Сањана „Грмеч“ сваке прве седмице у октобру одржава се „Санско вече“ у Бањалуци. Током октобра 1995. године око 27.000 Срба из Санског Моста је напустило своја вјековна огњишта. Веома мали број њих се вратио својим кућама због тешких услова за живот, лоше инфраструктуре, здравствене заштите, путних комуникација.

Овогодишње „Санско вече“ је започето молитвом санског свештеника Алена Марића те одавањем почасти палим борцима и цивилним жртвама из посљедњег рата. Сваке године на „Санско вече“ дођу Сањани са свих страна свијета, како би се састали и евоцирали своје успомене на родни град, школске дане, ријеку Сану и планину Грмеч.

Јовица Црномарковић, родом из села Дабар, на ово дружење је дошао из Старе Пазове, Република Србија. По његовим ријечима, ово је јединствена прилика да се виде стари пријатељи, комшије, родбина и школски другари.

„Одавде ћу са собом понијети много лијепих успомена. Обавезно долазимо и идуће године“, истакао је Црномарковић.
Осим из Србије, било је још мноштво гостију и из других република бивше Југославије, између осталог и из Словеније. Миодраг Кондић из Крања изразио је задовољство што види драге људе, истакавши да је свагде лијепо, али никад као кад си међу својим земљацима.

„Оваква дружења су јако значајна зато што је то јединствена прилика да се опет сретнемо те да не дозволимо да нас избјеглиштво разједини. Битно је остати вјеран своме родном месту, не одродити се, не изгубити себе и не заборавити гдје се налазе гробови наших старих. Наш је народ довољно напаћен те заслужује да се окупља и радосним поводима попут овог“, био је јединствен став свих присутних.

У културном дијелу програма учествовале су двије крајишке групе „Расељени Крајишници“ из Бањалуке и „Принцип“ из Старе Пазове.
Значајно је споменути да су ове пјевачке групе састављене од младих момака срцем везаних за завичај те да је већина њихових пјесама настала боравећи у свом родном граду. Самим тим су опјевали завичај и дешавања у њему.

Нема коментара

Напишите коментар