У Петрињи многи објекти непоправљиви, потребна је солидарност

Током земљотреса у Петрињи нестало је велико петрињско богатство, наводе гости „Ока“. Истичу да је у овом тренутку најважније да се људима који су остали без својих кућа обезбеди суво и топло место за живот. Апелују на све грађане да помогну колико могу.

Снажан земљотрес магнитуде 6,3 јединица по Рихтеру погодио је 29. децембра подручје код Петриње у Хрватској. Срби овај простор зову Банија, Хрвати га зову Бановина. Срце Баније је Петриња. И Срби и Хрвати ових дана малодушно говоре – оно што је некад била Петриња више не постоји.

Тло се и даље не смирује. Накнадни потреси додатно оштећују куће и плаше становнике Петриње, Глине и Сиска, који су 29. децембра највише били погођени земљотресом.

Након првог, најснажнијег земљотреса 29. децембра, Влада Републике Србије донела је одлуку да се упути износ од милион евра Републици Хрватској као финансијска помоћ за санацију штете од разорног земљотреса који је погодио суседну земљу.

Црвени крст Србије отворио је наменски динарски рачун за прикупљање новчаних донација за помоћ становништву у Хрватској у регијама Петриње, Сиска, Глине и околних насеља које је јуче погодио земљотрес.

Акцију прикупљања помоћи српским породицама на Банији покренули су и Српско народно вијеће у Загребу и Српска православна црква у Хрватској. 

Митрополит загребачко љубљански СПЦ Порфирије наводи за РТС да готово нема куће на којој није причињена материјална штета, али да је најстрашније то што је одређен број људи изгубио живот током земљотреса.

„У Глини и околним селима у којима живи велики број наших људи који су некако успели да се опораве након рата и који су организовали своје животе на пољопривреди узгајајући стоку, у овом тренутку готово сви су изван својих кућа, чак и оне куће које нису потпуно срушене , знамо да су оштећене и нису за коришћење“, објашњава митрополит.

Истиче да је у овом тренутку неопходно да се свим људима који су остали без својих кућа обезбеди суво и топло место где могу да преспавају.

„У том смислу Хрватска се ангажовала и отприлике до сада обезбедила неких 600, 700 контејнер. Ми као црква уз помоћ институција смо заједно са Српским народним вијећем успели да обезбедимо стотинак контејнера, али број оних људи којима је помоћ потребна из дана у дан расте јер све оно што је разрушено и на неки начин почело да се урушава током тог првог великог потреса уз силнене и небројане и мање и јаче потресе се и даље раслојавља, и напросто куће се расцветавају и даље се убрушавају“, објашњава митрополит за Око.

Додаје да се тло не смирује и да се скоро свакодневно дешавају нови потреси.

„Само данас је било три потреса и они у људима изазивају дубок страх и напросто не осуђују се да проведу ноћ у својим домовима чак иако би могли нешто да импровизују“, оцењује митрополит.

Потребни контејнери и мобилне кућице

Истиче да су у овом тренутку потребни контејнерим и мобилне кућице

„Са обзиром на то да отприлике бар још 1.000 породица се налази изван својих кућа,домови су им или потпуно порушени или у таквом стању да у њима не може да се живи и пребива. Дакле, потребни су контејнерим и мобилне кућице. Ми СПЦ И СНВ покушавамо да обезбедимо управо то“, навео је митрополит за Око.

Наводи да је обишао кориснике Дома за старе из Глине који су пребачени у Загреб јер је Дом у којем су били смештени у Глини разрушен током земљотреса. Како каже, неке од њих је погодила двострука невоља јер су неки од њих оболели од ковида-19, али га, како каже то није спречило да их под заштитом у медицинској опреми посети на Божић.

„Комбинација те две непогоде је ужасна. Ја сам напросто осетио потребу да на Божић посетим оне који су пресељени из Глине. Међу њима је 20 заражених коронавирусом, међутим то ме није спречило да их као пастир са овог подручја посетим јер колико год ја важна та материјална помоћ, а она је заиста важна, једнако је важна у овом тренутку духовна и психолошка помоћ људима. Људи су осећали велику захвалност и са сузама дочекали моје свештенике и мене. Обећали смо да ћемо бити непрестано уз њих“, истиче .

Говорећи о епидемији наводи да је одлучено да контигенти вакцина који буду долазили буду упућени на просторе Баније и да се заправо вакцинишу житељи тих простора

Нестало велико петрињско богатство

Петар Лађевић, социолог родом из Петриње наводи да је током земљотреса у Петрињи нестало велико петрињско богатство.

„У Петрињи су многи објекти срушени до краја, многи објекти су једноставно непоправљиви, поготово се то односи на стари центар града на куће које су махом биле под заштитом то су трговачке куће, куће појдиних уметника које су дефинитивно нестале. Нестанком тих кућа нестало је једно велико петрињско богатство. Мене то баш погађа. Мени је страшно и то да ће се вероватно морати рушити моја основна школа, моја гимназија зграда општине“, истиче Лађевић.

Истиче да је сада једна промишљена акција да се овом крају помогне.

„Српски повратници започели су живот од пољопривреде, али у овом потресу је велики број господарских објеката страдао, велика количина стоке се налази фактички под ведрим небом, људи не знају шта ће са њом, а као у сваком злу, онда се појаве накупци, појаве се којекакви шверцери, профитери који се обрушавају. Апелујем да видимо да се некако тим људима пружи додатна сигурност за то да се стока сачува, да се не прода јер је то стварно темељ њихове егзистенције и да не би ти злотвори то за будзашто купили“, апелује Лађевић.

Упозорава да се појавила и група људи склона пљачки, али, како каже, полиција за сада успева да то држи под контролом.

Истиче да се и једна и друга заједница у овом тренутку понаша потпуно солидарно.

Солидарност од изузетног значаја

Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума, председник УО Фонда Б92 наводи да је у овом тренутку од изузетног значаја организована солидарност.

„Не само према српском становништву већ према свима који су пострадали на том простору. Ми чинимо све што је у нашој моћи. Мислим да је изузетно важна врло ургентна реакција наше Владе која је упутила милион евра. Ја се надам да ће се наставити помоћ у различитим облицима  јер је заиста тешко санирати. Ово је прва помоћ да се склоне људи колико год је то могуће“, навео је Матић гостујући у емисији Око.

Додаје да је са групом филантропа успео да обезбеди осам контејнера за људе у Петрињу.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар