АКТУЕЛНО:

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ХРВАТСКОГ БИСКУПА: Против земљотреса не можемо да се боримо као против Срба

СИСАЧКИ бискуп Владо Кошић поново је шокирао речима изреченим на миси када је земљотрес успоредио са ”борбом против Турака и Срба”.
У тренутку док народ Баније, без обзира радило се о Хрватима и Србима проживљава тешке дане након земљотреса сисачки бискуп, познат по здушној одбрани усташтва из НДХ, поново лансира монструозне тезе које народу тог краја најмање требају у овом часу.

Реаговао је и историчар др. Хрвоје Класић који каже да су то жалосне изјаве и да код Кошића то није случајност, већ начин његовог размишљања.

– То мисли Кошић и врх католичке цркве и није то први пут па да Бискупска конференција не би знала како да реагује. То је срамоћење Сиска и Католичке цркве.

Класић каже да је Кошић у сукобу интереса са тренутним папом Фрањом.

Демократска јавност такође је згрожена таквим изјавама бискупа Кошића, након што је Српска православна црква учинила невероватне напоре да помогне становништву Баније. Помоћ је и то одмах дошла и од стране Србије, а долази и даље, а о потреби суживота у оваквим тешким околоностима говорио је и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

– Док Српска православна црква сарађује на терену Кошић тврди да су Срби проблем. Он је увек срамота, а сада је посебна срамота – каже др Класић.

Све се чешће у Хрватској расправља и каже ли се Банија или Бановина, а наводно је на седници председништва ХДЗ-а то проблематизовала и потпредседница Европске комисије Дубравка Шуица.

Хрватски новинари су разговарали са судионицима те седнице који су препричали да је Шуица рекла да медији желе да сруше ХДЗ јер пишу Банија, а не Бановина. Упитан да ли је то тачно, председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић није желео да коментарише наводну Шуичину изјаву, рекавши да би било непристојно да је препричава.

– Полемика око тога каже ли се Бановина или Банија води се јавно. Ја сам некако на позицији да се каже Бановина, али нисам на позицији да ако неко каже друкчије да подрива државу – говори Јандроковић.

За др. Класића питање каже ли се Бановина или Банија је покушај похрваћивања онога што се на потпуно погрешан начин везало за Србе.

– На Бановини је већинско становништво било српско и морао се наћи хрватскији термин од онога који је користило тамошње становништво. Тако се почиње уводити израз Бановина.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар