АКТУЕЛНО:

У Пландишту обележена 24. годишњица прогона и страдања Срба у Олуји

Пре 24 године, Хрватска је извршила агресију на Републику Српску Крајину, територију која је била под заштитом Уједињених Нација, побивши за време и након операције „Олуја“ око 2.000 људи (претежно цивила) и прогнавши око 230.000 житеља Крајине. На тај начин почињено је етничко чишћење највеће на тлу Европе после Другог светског рата.

Један од најболнијих и најтужнијих дана у српској историји, обележен је 4. августа 2019. године у Пландишту, у огранизацији Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“

Програм обележавања почео је парастосом у Цркви Светог Рафаила Банатског у Пландишту који је служио отац Недељко Јанковић. „Данас у овом храму нисмо се молили Богу да казни наше непријатеље, него смо се молили пре свега за оне који су страдали, а оне који нас мрзе да Бог уразуми. Ако ми будемо сложни, њихова мржња може бити већа, али не могу ништа постићи. Овај датум данас не треба да нас подсећа на мржњу, него на страдање и на опомену, али исто тако и да нас подсећа да никад не заборавимо.“ – истакао је отац Недељко у беседи након парастоса.

Након парастоса, у Културно-образовном центру “Вук Караџић” у Пландишту, приређена је меморијална академија “Ој Крајино”, на којој су учествовали крајишки песници Милош Кордић, Босиљка Перић Батак и Милош Бајић, и историчар др Момчило Диклић. Говорећи о историјским чињеницама, Диклић је подсетио да се данас обележава друга фаза прогона Срба из Хрватске. По његовим речима, прва фаза етничког чишћења је била изгон из градова. У другој фази чишћења истерано негде до 250 хиљада људи, а капиларни изгон траје и данас. Укупно је из Хрватске истерано више од 500.000 Срба.

Парастосу и академији присуствовали су и представници локалне власти. Председник општине Пландиште Јован Репац истакао је да локална самоуправа констнтно ради на збрињавању избеглих лица на овој територији: „Општина Пландиште је заједно са Комесаријатом за избеглице издвојила значајна средства за куповину кућа и окућница за људе који имају статус избеглица. Остао је још јако мали број породица да добије своје домове.“

У име домаћина на меморијалној академији говорили су Мирослав Петровић, директор Културно-образовног центра „Вук Караџић“ и Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар