Одржан парастос за пострадале Србе на Бајића Јамама и Чукуру

Јуче је на Бајића Јамама и Чукуру, пред скромним бројем људи, Госп. Славиша Симаковић протојереј-саврофор Костајничко-Дубичке парохије служио парастос за све пострадале Србе на овом грозоморном мјесту у току другог св. рата.

Бајића јаме се налазе недалеко од Костајничке жељезничке станице и до њих се долази неуређеним путем који није означен. Стратиште је обрасло шибљем и шумом. Једини видљиви траг је узидана пирамида од камена која је девастрирана 1995.

Поред пирамиде подигнут је крст са натписом на латиници и ћирилици, да је крст подигао градски ВСНМ и СПЦ. Мало чудно да је порука написана на два писма, кад је познато да Срби на гробљима у већини случајева користе само ћирилицу. Ради се очито о непознавању традиције и обичаја од стране наручиоца натписа. Жалосно је, да је у стању не бриге ово стратиште, од родбине пострадалих, града Костајнице, Вијећа српске националне мањине и др.

Бајића јаме прорадиле су 13.априла.1941 и трајале су до 04.маја 1945. Прво су побијени Срби из околних села од стране усташа из Суње. Сада се не могу пронаћи ни једна од седам великих гробница ни појединачни гробови. Група од 600 заробљених Козарачких партизана која се налазила у логору Костајинца (на локацији некадашње ветеринарске станице) побијена је у једном дану. Њемачки војни суд у Костајници радио је читаво вријеме и по налогу тог суда једно вријеме био је забрањен приступ Бајића јамама. И Wермахт је ту убијао Србе. Непозната је гробница од око 120 рањеника ЈВУО Динарске дивизије који су побијени на жељезничкој станици у Костајници крајем 1944. Бајића јаме су неистражено стратиште и доступни подаци нису обрађени. У питању су велике бројке.

Пут до Чукура води крај меморијалног обиљежја Гордона Ледерера пострадалог од братске руке 1991. Обиљежје угланцано.
Молитва за пострадале Србе код скромног и неуређеног споменика у Чукуру завршила се брзо без присуства мјештана Чукура.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар