АКТУЕЛНО:

У продаји монографија “СРБИ У ДАЛМАЦИЈИ И ПРИМОРЈУ”

Монографија СРБИ У ДАЛМАЦИЈИ И ПРИМОРЈУ, аутора др Косте Новаковића, на око 600 страница текста, говори о Србима у северној, средњој и јужној Далмацији и Боки Которској, настањеним на овим просторима почетком 9. века.

Аутор је посебну пажњу посветио Србима који настањују Трст почетком 18. века, што је потврђено сведочењима и документима иностраних и српских историчара.

Уз коришћење релевантних историјских показатеља, архивских и других докумената и обимне литературе, аутор је дао осврт на географске, демографске, верске, просветне, културне, политичке и друге чињенице о Србима у Далмацији и Приморју.

У књизи су представљене 242 познате личности српске националности из Далмације, Боке, северног приморја и Трста, који су на овим просторима оставили значајан траг у свим областима живота и рада. Уз биографије личности дате су и њихове фотографије, а одговарајуће делове текста пропратило је још шездесетак географских мапа, фотографија и табела.

Аутор указује на потребу очувања српског језика и ћириличког писма, чувања и неговања српског културног, националног и верског идентитета, посебно због процеса асимилације преосталог српског становништва у Далмацији и приморју.

Ова изузетна књига може се набавити у београдској књижари “Златно руно” у Светогорској улици бр. 3  (код Политике) или поручити код аутора на мејл dkdnovakovic@gmail.com.

Извор: slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар