У Руском дому одржан хуманитарни концерт пос слоганом „Срби и Руси заједно за децу са Косова и Метохије“

У препуној концертној сали Руског дома у Београду 9. 12. је одржан хуманитарни концерт Мирно небо за дечји осмех 2 под слоганом Срби и Руси заједно за децу са Косова и Метохије.

Организатор концерта је Удружење Народна дипломатија из Београда. Догађај је подржан од стране Руске хуманитарне мисије, српског одјељења Међународног фонда духовног јединства народа, Координационог савјета руских сународника у Србији, Православног спортског друштва Света Србија, Амбасаде Руске Федерације у Србији и Руског дома у Београду.
Сакупљени хуманитарни прилог биће упућен на Космет, као знак подршке малишанима који живе на простору јужне српске покрајине.

Публика је могла да ужива у богатом програму, учесници су испраћени великим аплаузима. С обзиром на немила дешавања на Косову и Метохији у протеклом периоду многе пјесме су изазвале сузе како код извођача, тако и код публике.

Концерт је започет нумером Не дам у извођењу наше познате умјетнице Милице Досковић, која је касније извела и нумере Подмосковске вечери и Каћушу.

Најмлађи учесници програма Трио вечности у саставу Љубов, Павле и Софија Пуача су извели пјесме Онамо намо и Донбас је иза нас за своје вршњаке са Косова.

Дивне даме из Православно-спортског друштва Света Србија чији је предсједник и оснивач Винка Радовић су извеле пјесме Вила са Кошара, Сини јарко сунце са Косова и Пјесму косовских јунака.

Публику су посебно одушевили Фенечки бисери, ансамбл вокално-инструменталног карактера који постоји већ пет година и на свом репертоару имају родољубиве, етно, народне, духовне руске, македонске и косовске пјесме. Издали су три ауторске пјесме, као и први албум Под зидином манастира Фенек, а овом приликом су извели пјесме Завјет Косова и Лазарица.

Награђивана пијанисткиња Мина Крајновић Руше представила се композицијом Тамо далеко, као и комбинацијом пјесама Каљинка и Каћуша које је извела у сопственом аранжману.

Анасамбл Златно звонце чине студенти и средњошколци који су се окупили око идеје да кроз пјесму помогну онима којима је то потребно. Под руководством Марије Брлетић и Јоване Новаковић и ове вечери су наставили своју хуману мисију и извели пјесме Пећка кандила, Пукни зоро и Српска се труба с Косова чује.

Јефимија Ђиновић која је у Београд са породицом дошла 1999. године из Ђаковице, борац је за српски народ у свим српским земљама. Овом приликом је извела пјесме Црвен цвете и Хиљаду Видовдана.

Из Ораховца са Косова и Метохије стигла је Павлина Радовановић и врло емотивно извела нумере Русија Бољшаја, Ђенерале, ђенерале и Ој, Косово, Косово. У једном тренутку Павлина није могла да заустави сузе, те су јој се као подршка на бини придружили и остали учесници. Ова тринаестогодишњакиња живи у енклави у којој има 400 метара слободне територије. У мају је добила благодарницу руског патријарха у Москви док је тамо боравила три недјеље.

Овај концерт је увеличала и естрадна умјетница Снежана Ђуришић нумерама Одакле си селе, Јечам жњела Косовка дјевојка и Видовдан.

 

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар