АКТУЕЛНО:

У Српцу обиљежен дан несталих и погинулих бораца

У Српцу је данас обиљежен Дан несталих и погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату у којем је 147 Српчана дало животе, а за десеторицом се и даље трага.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Драгутин Станојевић рекао је, позивајући се на податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, још трага за 1.646 несталих лица, од којих је 1.011 цивила, међу којима је 312 жена и дјеце.

Он је додао да се трага и за 623 припадника Војске Републике Српске и 12 припадника МУП-а, те да су огорчени јер је тај процес у застоју, наводећи да је у овој години идентификовано само једно лице српске националности.

– Републичка организација је од оснивања Института за нестале БиХ била незадовољна бројем пронађених посмртних остатака српске националности, јер је за 15 година рада пронађено само 66 српских тијела, док је оперативни тим проналазио годишње 250 тијела – нагласио је Станојевић.

Према његовим ријечима, због незадовољства радом донесен је закључак да се институт укине и да се процес тражења врати на ентитетске комисије или тотално реформише.

Парастос погинулим служио је протонамјесник Александар Кустурић, који је на обиљежавање овог значајног датума довео ученике седмог разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је данашње окупљање још један начин да се искаже захвалност настрадалима и позвао грађане на јединство с циљем очувања Републике Српске.

Он је навео да је ове године покренута активност одржавања историјских часова у школама на подручју наше општине, те је похвалио данашњи долазак ученика на обиљежавање.

– Наша Република Српска живјеће онолико дуго колико ми будемо чували сјећање на оне које су у њене темеље уградили своје животе, а сјећања ћемо најбоље сачувати преносећи их на наше потомке – рекао је Драгосављевић.

Цвијеће су у Спомен-соби положили чалнови породица погинулих бораца, начелник Драгосављевић, делегације Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације општине Србац, Удружења ратних војних инвалида и СУБНОР-а.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар