У Старој Пазови одржан 14. Сански сабор

У Старој Пазови 16. августа одржан је 14. Сански сабор у организацији Удружења грађана Сана, док је генерални покровитељ била општина Стара Пазова. Циљ ове манифестације је очување културе и обичаја народа Санског Моста и окружења.

Сабор је почео спортским надметањем. Поред малог фудбала, такмичари су се надметали у традиционалним дисциплинама као што су повлачење конопца, бацање камена са рамена и скок у даљ.

Присутни су могли да уживају и у богатом културно-умјетничком програму. На бину су изашли КУД Соко Инђија Изворна група Кордун, КУД Младост Бач, Женска пјевачка група Трамошњанке, КУД Симо Гајин Војка, МПГ Перућићани, Удружење Славонаца Београд, МПГ Ћиро Личка Калдрма – Дрвар, Звуци завичаја, Градски тамбурашки оркестар Стара Пазова, Пјевачка група Крајишници из Житишта и домаћини УГ Сана.

Удружење је основано прије 18 година и како је домаћин из УГ Сана Ранко Војводић рекао имали су много потешкоћа али их је одржала жеља за очувањем традиције.

– Ипак смо истрајали у напорима да кроз пјесму, игру и његовање обичаја његујемо своју љубав према завичају и својим ближњима.

Сабору је присуствовао и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и овом приликом исказао задовољство што присуствује овом догађају.

– Данас се афирмише наша традиција, наши обичаји и наша култура. Срби са подрушја Санског Моста и других западнокрајишких општина су 1995. године доживјели катастрофу библијских размјера. Са подручја 13 западнокрајишких општина протјерано је више од 120.000 Срба. Страдало је или се води као нестало више од 2.000 Срба. Наш народ је доживио голготу, али није клонио духом. У новом завичају наставио је да се бори за опстанак и да обезбиједи егзистенцију себи и својим потомцима.

Линта наглашава да је такође изузетно важно што нису заборавили своје коријене, а Сански сабор је доказ за то.

– Управо овакве културно-спортске манифестације су важан допринос јачању духовног и културног јединства српског народа. Морамо се међусобно поштовати и уважавати. Свједоци смо сталних напада на нашу Републику Српску, али само јединством и чувањем традије и обичаја можемо да опстанемо.

У фудбалу су најбољи били полицајци, па је пехар отишао у руке екипе Полицијска станица Стара Пазова. Друго мјесто освојила је екипа Подгрмеч из Житишта, док су домаћини Удружење Сана освојили треће мјесто.

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА

  1. УГ Сана
  2. Аврамовић 01
  3. Подгрмеч Житиште

БАЦАЊЕ КАМЕНА С РАМЕНА

  1. Милан Старчевић
  2. Немања Аврамовић
  3. Горан Миљевић

СКОК У ДАЉ

  1. Немања Аврамовић
  2. Данијел Мирчић
  3. Милан Старчевић

 

Побједници су добили пехаре, али су се одрекли новчане награде и прослиједили је Хуманитарном удружењу Загрли срцем Никола Вулиновић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: УГ Сана

 

Нема коментара

Напишите коментар