У препуној цркви прослављен Пантелиндан у Вуковском на Купресу

Одржан је традиционални Црквено-народни сабор код Цркве Благовештења Пресвете Богородице за Пантелиндан у Вуковску на Купресу. Сабровање је протекло у љубави, радости, весељу уз благослов нашег оца Марка Ђурића, и проте Славка Ђурића и добру организацију организационог одбора, кума славе Горана Мишића, као и свих  донатора који су помогли организацију сабора, и свих гостију који су својим доласком увеличали саборовање у Вуковску.

Најстарија црква Благовести Пресвете Богородице окупила је велики број вјерника за Свету литургију, препуна црква као и порта, што је све нас вјернике одушевило, кум славе Горан Мишић послије ломљења славског колача стао је са крстом на чело литије, послије литије и помена код Споменика вуковских мученика гдје су упаљене свеће воштанице. Сви присутни су позвани на трпезу љубави и богат културно-умјетнички програм.

Културно-умјетнички програм отворио је уз звуке хармонике наш Вуковљак Никола Свитлица млад момак рођен у Француској, али коријени су из Вуковска, и његов отац Војко Свитлица је музичар и у свом родном Вуковску је свирао хармонику и увесељавао свој народ за Пантелиндан прије четерест година код цркве у Вуковску, а нама је била велика част да се Никола Свитлица одазвао на наш позив, и испоштовао нас, посебно се захваљујемо Николи, његовом оцу Војку, и мајци Драгици Свитлица што су дошли и финансијски помогли организацију САБОРА, а рекли су да је ово за њих био велики и посебан дан, били су пресрећни што су са својим Вуковљанима на сабору

Културно уметнички програм водио је Миленко Ђукић кореограф КУД-а Јањ који су традиционално сваке године са нама и увесељавају наш народ. Прошлу годину су нас увесељавали позната крајишка пјевачка група Синови Мањаче, а ове године забављала нас је пјевачка група Гоци и Лазо доктори крајишке народне пјесме, и наш Купрешак и велики пјевач Ђоко Марић, било је љепота саборовати у Вуковску, љубави, вјере, игре и пјесме, а шлаг на торту било је присуство нашег најбољег здравичара из србије брата Драгише Симића, који је својом здравицом све оставио без даха, а су и пустили сузу, све је протекло уз Божији благослов и како Бог љуби, сви су били срећни и задовољни, многи су се ту видели после 30 година и биле су изражене велике емоције.

Организациони одбор дугује велику захвалност свима вама који сте својим донацијама помогли организацију, исто тако се захваљујемо свима који су дошли на традиционални ЦРКВЕНО НАРОДНИ САБОР ЗА ПАНТЕЛИНДАН У ВУКОВСКО. А захваљујемо се поред наших Вуковљана, нашим комшијама и пријатељима из Равног, Мишића, Рилића, Малована, Благаја, Мрачаја, Купреса, Бугојна, Јања, Шипова, Кључа, Мркоњић Града, и целе Републике Србске, као и велики број наших исељеника из Србије, као и многи из дијаспоре који су дошли у родно место на САБОР а посебно се морамо захвалити Милораду Поповић који је са породицом дошао из Америке после много деценија, а Милорад је потомак свештеничке породице Поповић и проте Симе који су градили цркву у Вуковску. Исто тако се захваљујемо председнику општине Србски Купрес брат Гојко Шебез, и претходним председнику Владе Републике Српске господину Гојку Кличковићу који је дошао да испоштује свој народ у Вуковску, храбри народ који се бори да обједини, и обнови ВУКОВСКО, и обстане на својим огњиштима у Вуковску. Ако Бог да, да ове наше идеје, окупљање и САБОРОВАЊЕ помогне и Србија и очекујемо идућу годину и организован превоз из Србије за Вуковско. Сабор је изузетно добро организован, сви су задовољни, а све захваљујући нашем оцу Марку Ђурић, проти Славиши Ђурић, кумовима предходних слава, првом куму Милану Баришић, Божи Павловић, Горану Мишић као и свим члановима организационог одбора, а посебно нашим великодушним донаторима који су помогли у организацији Сабора и то у великом броју, од ваших донација зависи наша организација. Надамо се и вјерујемо и очекујемо и од других честитих Срба да се укључе и да будемо обједињени и да сви учествујемо у саборовању. Хвала свима који су помогли и који су дошли да будемо ОБЈЕДИЊЕНИ И ДА САБОРУЈЕМО СА СВОЈИМ НАРОДОМ, морамо поменути и захвалити се најбољем угоститељу из Шипова нашем брату Мили Јовић и његовим угоститељским радницима који су својом услугом и пријатношћу заслужили сваку похвалу. АКО БОГ ДА И ИДУЋУ ГОДИНУ ВИДИМО СЕ У ВУКОВСКУ, У ВЕЋЕМ БРОЈУ, И УЗ БОЉУ ОРГАНИЗАЦИЈУ, СВИ СТЕ ДОБРО ДОШЛИ ВИДИМО СЕ У ВУКОВСКУ.

Милан Баришић

Нема коментара

Напишите коментар