Пјевало се и играло на 15. Завичајном прелу у Инђији

У Инђији је 28. августа одржано 15. Завичајно прело КУД-а Соко Изворне групе Кордун. Као што је већ традиција на прелу се окупио велики број завичајних група. Присутни су могли да уживају у богатом културно-умјетничком програму.

Куд Соко из Инђије најстарији је КУД у општини Инђија основан 1948. године. Основни циљ и мисија друштва је његовање културне баштине нашег народа. У свом саставу имају четири ансамбла – припремни, извођачки, Изворну групу Кордун и женску и мушку пјевачку групу.

Програм је отворила Изворна група Кордун која је основана 2003. године као женска пјевачка група. Међутим, сљедеће године група је проширена, па сада имају и господу у свом друштву.

 

Изворна група Кордун ради на очувању пјесама и игара Кордуна, учествују на многобројним такмичењима, овојили су и Златни опанак у Ваљеву. Пјевали су у Кучеву, Жагубици, Лазаревцу, Аранђеловцу, Тополи, Београду и широм Војводине. Наступали су на многобројним хуманитарним догађајима, промовишу књиге многобројних Крајишника.

 

На бину је изашао и здравичар Драгиша Симић, из околине Мионице, ризничар националног блага Срба. Симић води и Удружење Прела и посела.

Наступали су СКЦ „Вук Стефановић Караџић“ Бачка Топола, Завичајно удружење Славонаца Београд, КУД Петрова гора из Београда, Удружење грађана „Сана“ Стара Пазова, КУД Вук Караџић из Чонопље, Изворна група „Сретењске зоре“ из Аранђеловца, Завичајно удружење „Подгрмеч“ из Житишта.

Предсједник Савеза Срба из региона на почетку свог обраћања изразио је жељу да у неком будућем времену на бини види и млађе генерације како би старији учесници имали на кога да пренесу своје знање што је изазвало громогласан аплауз.

– Као дијете које је одрасло у селу Перна код баке и дједа најбоље се осјећам међу земљацима. Ове пјесме ми увијек буде емоције, те се сјећам Кордуна и наше Крајине. И заиста сам срећан када видим да постоје културно-умјетничка друштва као што је КУД Соко Изворна група Кордун. Они чине све што је у њиховој моћи да очувају нашу традицију, наше обичаје. То није лако, лично сам и помало незадовољан чињеницом што државне институције не обрате већу пажњу на кулурно-умјетничка друштва.

Линта наглашава да ће се борити да држава оснује један културни центар Срба из региона од Словеније до Македоније.

– То би била институција која би имала озбиљан буџет и помагала овакве манифестације, и културно-умјетничка друштва, па се не би морали борити да саставите крај са крајем, како да купе ношњу, како да оду на неке друге манифестације, завичајне вечери – рекао је Линта и додао да је предлагао и да РТС има једну једночасовну емисију једном недјељно која би била посвећена Србима из региона.

Наташи Косановић је уручен поклон у знак захвалности на свему што ради за Изворну групу Кордун.

Гордана Драгутиновић је водила програм.

На крају саме манифестације водитељка  Изворне групе Кордун Бранка Булић је изразила велико задовољство протеком вечери.

Спонзори су Општина Инђија, Врело Книн, Апотека Камилица, Софија Балта, Милисав Милиновић, Милка Фаркаш, Ерих Дрехер, Миле Гак, продавница Милица из Инђије, Металопроизвод Инђија, Јован Матијевић, Драган Јарчевић, Раде Тркуља, Марија Лазић, и Културни центар Инђија, а медијски покровитељ је радио Мега из Инђије.

 

 

Нема коментара

Напишите коментар