Братство Мишићи

У историјском  Дрвару,граду хероју, у долини ријеке Унац чије обале са  десне стране чува и брани  планина Осјеченица а са лве стране Јадовник и Уилица, лоцира више  села  и засеока. Једно од централних  села је село БАСТАСИ, а у њему, на једној  каменитој висоравни на оброцима Осјеченице вредни  Срби, предвођени  – сада живој генерацији његових потомака -ЧУКУНЂЕДОМ ЂУЂОМ, крајем 17. вијека  засновали  су   засеок ГРУБОРСКИ НАСЛОН (Грубори). За непун век ипо, до 1941. године, засеок се развио у село од 62 домаћинства са, укупно, 423 члана, разврстаних у 7 БРАТСТАВА: Мишићи, Љаљићи, Симукићи, Жмарићи, Николетићи, Обрадесићи и Илишковићи. (Тако названих вероватно по  неком од предака  из првог реда Ђуђиних потомака).  Треба ли истаћи да су ратне похаре ( Други и овај деведесетих година  прошлог века) уз одлучујући утицај страних империјалних сила,  учинили да у том селу живе само две баке подржаване  од  унука  запослених  у Дрвару. Остали живи  потомци чукунђеда Ђуђе су  у расељењу широм света. Значајан број их се је  ситуирао у мајци Србији, посебно у  Војводини и у Беогрду.

Припадници популације БРАТСТВА МИШИЋИ, потомци Ђуђиног  унука  Михајла, (коjих је – констатовано је – укупно 117) ситуирани у Војводини и у Београду организовали су и одржали веома  успео братствени скуп у недељу 1.августа 2021. године.Скуп је одржан на подручју општине  Бачка Паланка, у пределу Телеп, у предивном амбијенту салаша у власништву вредног  Здравка Грубора-јуниора, врлог домаћина  овог скупа. Окупљање је почело још у суботу,31.07. у оближњем селу Гајдобра, у којем већ 76 година, у најлепшој слози, братству и пријатељству живе бројни Херцеговци (Михићи,Ћоровићи, Бутулије и дрги) и значајан  број  Дрварчана међу коима и вредан број популације Братства Мишић од Грубора.Сутрадан,почев  од 10 чак до 16 часова трајало је окупљање братственика  и рођака.Пристизали су из више места Србије и Војводине али и из далеког Бостона у Америци – стигли су двоје докора  науке са сином Стефаном-Михајлом-Грубор. Сусрети  братственика и рођака били су и дирљиви и срдачни и изнад свега емотивни.Пристигло је свега 36 рођака и братственика, од којих се већина први пут виџде па  су емоције биле утолико јаче и израженије. Домаћин, Здравко Јуниор обезбедио је да је послужење (ића и пића) непркидно било по избору и у зобиљу.

У наступима појединаца евоциране су успомене на  претке, на завичајни  историјат Крајине и Дрвара посебно, на злочине  усташких банди и на крвничку окупацију нашег  завичаја.Али је наглашена чињеница да су  међу потомцима братственика Мишића, у међувремену, сазреле три генерације високообразованих интелектуалаца свих профила: лекара, правника, економиста, професора и других, међу којима је и неколико докртора науке, који суспремни да своје укупне способности усмере ка памћењу и незабораву свога завичаја, борби за одбрану истине о основним  вредностима ратова наши историје и победи правде ослонцем на међународно право.

На крају дружења договорено је да оваква манифестација Братства постане  традиционална, да асе одржава годишње или петогодишње,а о конкретним терминима, месту и времену  да одлучују представници породица Братства.

 

Mићо Грубор  

Нема коментара

Напишите коментар