У Старој Пазови одржани 1. Међународни фестивал бећарца „Бећарцем крoз Крајину“

Војводина и Крајина спојени бећарцем


Међународни фестивал бећарца „Бећарцем кроз Крајину“ одржан је 21. априла у Дому културе Стара Пазова. Организатор је Удружење Краjишника Старе Пазове, док су покровитељи општина Стара Пазова и Културна заједница Краjине.

Фестивал је отворила женска пјевачка група „Извор“. Водитељ програма био је Сава Смољановић, а на челу жирија био је највећи ауторитет када је ријеч о бећарцу етномузиколог Димитрије Големовић. Големовић је истакао да је бећарац прави начин за оне који имају смисла за импровизацију. Жири је имао задатак да одреди која су три најбоља од седам оркестара који су се у седам минута представили у својим најбољим издањима. Према ријечима Ђорђа Радиновића предсједника општине Стара Пазова, овај фестивал требало би да постане важна манифестација којој је циљ очување културног идентитета.

-Желимо да покажемо да нико нема право да нам одузима наше културно благо и нико нема право да оспорава наше право на сјећање, рекао је Радиновић за Српско коло.

Предсједник удружења Краjишника Стара Пазова Светозар Кличковић рекао је да треба истраживати како би се пронашло што више бећараца и да са тим треба кренути што прије јер су већ сада многи заборављени и нестали.

-Постоји више мелодија, сваки крај има неки свој начин како изводи бећарац и све то треба извући из неке шкриње. Хтјели смо нешто весело да се људи забаве и да не буде пуно политике. Изабрали смо бећарац јер смо дошли из Крајине и мислим да се овде успјешно спајају та наша два поднебља, војвођанско и крајишко. Мислим да смо успјели са овом идејом како би смо заштитили наш Бећарац. То је наше, па наше. То је дио српске културне баштине, рекао је Кличковић. Он је објаснио да се на позив за учeшће на фестивалу јавило више од 30 оркестара и друштава, али да је због ограниченог времена одабрано само седам оркестара. Селекција је била таква да је циљ био да се добије што разноликији програм.

Прво мјесто освојио је оркестар „Круна“из Румуније односно српског мјеста Сент Мартон код Темишвара , друго оркестар „Дунавске зоре“ Завичајног удружења „Славонија-Београд“ , а треће гости из Републике Српске, оркестар „Милан Недић“који су стигли из мјеста Брезичани код Приједора. Образлажући одлуку жирија, Големовић је рекао да су они пјевали складно и лијепо и да се хармоника лијепо уклапала у овај тип бећарца.

Као специјални гост наступио је Бора Дрљача који је уз неколико својих пјесама одрецитовао стихове свог омиљеног пјесника Бранка Ћопића односно његову пјесму „Мала моја из Босанске Крупе“. Наступио је пјесник и рецитатор Мишо Дудић: „Раван Дунав, грбав Срем, све што не смем, ја баш смем.“

Д. Башовић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар