23. Сијело Тромеђе

У Стрмици код Книна одржан 23. Сабор народног стваралаштва и очувања културне традиције ојкања и фолклорних игара

23. Сијело Тромеђе под називом „Волим Босну, у срцу ми Ликa, Далмацијо љубави велика“ одржано је 8. јула 2017. године испред Цркве Рођење Пресвете Богородице на сцени гдје је био пчељињак Краљице Марије од 1931 до 1941. Године. Пчелињак је преуређен у сцену 2013. године када је обиљежена стота годишњица Цркве Рођење Пресвете Богородице.

Ове године на 23. Сијелу Тромеђе, поред естрадне звијезде Данке Стоиљковић, са својим оркестром учествоваo је и Женски пјевачки збор СКД „Просвјета“ Сплит који дуги низ година узима учешће у програму. Мушка ојкачка група „Стрмица“ je отворила овогодишње Сијело Тромеђе. Учествовали су још СКД „Просвјета“ пододбори Кореница и Удбина . КУД „Никола Тесла“ из Београда, КУД „Доситеј Обрадовић“ из Бискупије и КУД „Мира Лукач“ из Дрвара.

Поред њих учествовали су Мушка ојкачка група „Др Младен Стојановић“ из Бачког Јарка , мушка oјкачка група “УНАЦ“ из Дрвара, Мушка ојкачка група СКПД “Свети Сава“ из Крања , мушка ојкачка група „ЋИРО“ Личка Калдрма, мушка ојкачка група „ЗВУЦИ КЛЕКОВАЧЕ“ из Дрвара , мушка ојкачка група „Голубић“ из Голубића, мушка и женска ојкачка група „ИЗВОР ЦЕТИНЕ“ из Цетине, мушка ојкачка група „ЛИКА“ из Грачаца, мушка ојкачка група „БОГАТНИК“ из Обровца, мушка ојкачка група „БАЉСКИ СОКОЛОВИ“ из Костајнице, мушка ојкачка група  “LIKA” Gračac , мушка ојкачка група „КОРИЈЕНИ“ из Београда,  мушка ојкачка група “ПЛИТВИЦЕ“ из Коренице, мушка ојкачка група „ДРВАР“ из Дрвара, диплар ОБРАД МИЛИЋ из Жегара, диплар МИЛАН ВАШАЛИЋ чувар народне традиције из Кикинде, гуслар САША ЛУКИЋ и женска пјевачка дружина СВЕТЛАНЕ СПАЈИЋ из Београда.

Сва културна друштва и ојкачке групе су се многобројној публици представили кроз пјесму и фолклор који су се одувијек чували и његовали на подручју Тромеђе Босне, Лике и Далмације гдје су одувјек живјели Срби и гдје се сијело први пут одржало давне 1973 године под покровитељством Вечерњих новости који су и већину досадашњих сијела били медиски спонзори. Ове године и новинари из Хрватске су пропратили овај културни догађај као и из Босне и Херцеговине и сви су се сложили да је Сијело Тромеђе једини такав догађај у региону и једини који његује ојкачку пјесму као и игру у региону.

Поред ојкања и игре, сваке године се одржавају и турнири у балотама, бришкули и малом ногомету, тако да и ове године на 23. Сијелу Тромеђе није изостало неизвјесно такмичење.

Овим путем прије свега желимо да се захвалимо на подршци спонзорима и донаторима без којих свакако овај културни сабор неби ни успио у оволикој мjери, а то су: Комесеријат за избjеглице и миграције Републике Србије, Фирма „ASSECO“ Београд, ЗОРАН ТРИВАН – Смедерево, општина БИСКУПИЈА, Град КНИН, СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ из Загреба, „ИНТЕРТОУРС“ Београд власништво Бојана Ђурице , „ЕЛЕКТРО ВРБНИК“ Београд власништво Чедомира Вукадина,  ДУШКО СЕКУЛИЋ из Београда , ЖЕЉКО МАТИЈАШ И СТЕВАН КУРБАЛИЈА из Швajцарске.

ВИДИМО СЕ НА 24 СМОТРИ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА 2018 У СТРМИЦИ код Книна

Милош Врањковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9642″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502317363165″]
Нема коментара

Напишите коментар