У Трпињи код Вуковара због земље Срби ударили на Србе

Умјесто комшијама земљу дали приватном комбинату


Вишегодишња тракавица око Програма располагања пољопривредним земљиштем, настављена је прије неколико дана скандалозном одлуком опћинског Вијећа опћине Трпиња које је на штету домаћих пољопривредника земљу додијелило некадашњем гиганту ВУПИК-у, а данас дјелу приватног концерна АГРОКОР!

Поступајући по приговорима на расподјелу земље по конкурсу, међу двадесетак ситнијих домаћих сељака био је и приговор вуковарског ВУПИК-а. Опћинско вијеће површину раније додјељену ВУПИК-у увећало је равно за хиљаду пута!!! Са првобитних двадесет на равно 2 000 хектара! Овим су домаћи пољопривредници организовани у појединачне ОПГ-ове (обитељска пољопривредна господарства) остали кратких рукава.

Укупно је овим конкурсом, који је трећи по реду у задњих 15-ак година, било предвиђено за расподјелу 2 300 хектара са начелним ставом опћинског водства да сваки од стотињак овдашњих приватних ОПГ-ова може да добије до максимум 20 хектара, а да се остатак додјели привредном субјекту који је дио АГРОКОР-а. Међутим, готово све (две хиљаде од укупно 2 300 хектара на располагању) додјељено је ВУПИК-у који већ користи 1 300 хектара земље на подручју опћине Трпиња!

 

СРБИ ПРОТИВ СРБА


Нажалост у овој ујдурми учествовали су Срби против Срба! Јер од укупно 16 вијећника опћинског представничког тијела, чак десет их је гласало за овакав начин расподјеле на штету својих комшија.

За овакву одлуку било је осморо вијећника независне листе Мирослава Палића који је и начелник опћине, један вијећник независне листе Мирољуба Маширевића и један вијећник СДП-а. Против овакве одлуке било је шесторо вијећника Пуповчевог и Станимировићевог СДСС-а који су послије овакве скандалозне одлуке напустили сједницу, јавности се обратили саопштењем и најавили даљње правне и политичке борбе за заштиту права својих комшија пољопривредника.

Занимљиво је да је против овакве одлуке којом су Срби ударили на своје комшије Србе, а за рачун неког трећег већег привредног играча“ била једина вијећница хрватске националности у Опћинском вијећу. Остали Срби, изузимајући вијећнике СДСС-а су директно оштетили своје комшпије.

Оштетили су их на начин да су многи који су сада остали без земље уложили милионе у пољопривредну механизацију рачунајући да ће добити земљу на кориштење у наредних 25 или 50 година. На основу тога осим подизаних кредита које сада неће имати од чега враћати, планирали су и своје синове и унуке везати традиционалну уз земљу и пољопривреду. Банке ће им временом одузети механизацију због кредита, а млади ће пут Њемачке или Ирске. Коначно, одласцима младих који су за земљу били „загријани“ и ова највећа опћина са српском већином у Хрватској ће остати празна. Дакако то за собом повлачи и смањење укупног броја Срба не само у опћини и истоку Хрватске, већ и у читавој држави.

 

ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА УМЈЕСТО СРБИМА ИДЕ КО ЗНА КОМЕ


Оштећени приватни апликанти на земљу указују на низ неправилности приликом расписивања самог конкурса сматрајући да се већ тада ишло на погодовање. Твде да је ријеч о спрези локалног начелника Палића и предсједника Вијећа Николе Лазића са управом ВУПИК-а. Илуструју то питањем како је могуће да се на нечији приговор раније додјељена површина увећа за чак хиљаду пута! Прстом указују и на сукоб интереса појединих вијећника јер од десет који су гласали за ову одлуку, чак шест њих су радници ВУПИК-а!!!

Указују на апсурд да ће ВУПИК плаћати свега 300 куна по добивеном хектару земље (еквивалент 40 евра) умјесто 100 евра колико се у околним опћинама (Стари Јанковци) плаћа по хектару. Није тешко израЧунати колико је овиме оштећена сама општина у својим изворним приходима. Као што није тешко израчунати колико би се у општину новца слило на основу потицаја које даје држава за пољопривредну производњу да су земљу добили домаћи људи. Овако ће ВУПИК инкасирати на основу недавно добијених нових 2 000 хектара чак 4 милиона куна (550 хиљада евра) потицаја на годишњем нивоу. Управо толико ће бити мање за грађане и улагање у развој инфраструктуре и квалитетнијег живота и на крају останка у овом крају. Овако ће тај потицајни новац као и свеукупан новац од пласираног производног асортимана завршити у ко зна чијим рукама јер ВУПИК је дио АГРОКОР-а. А сам АГРОКОР бивше царство данас бјегунца Ивице Тодорића за које је прије неколико дана постигнута Нагодба са дужницима и друштво у овом степену консолидовано, ће на крају ко зна бити чије власништво. Највјеројатније руских и америчких банака. Тако испада да Срби вијећници представничког тијела у Трпињи, осим шесторо оних из СДСС-а, радије мажу перје „дебелој америчкој и руској гуски“ неголи својим комшијама са којима генерацијама живе и са којима дијеле исте животне проблеме.

Нажалост овај случај показује да чак и онда када државе не интевенише и не ствара правне, политичке и социјалне баријере Србима – да то онда Срби сами чине Србима!!!

БОРО РКМАН

Нема коментара

Напишите коментар