АКТУЕЛНО:

У ВРЕМЕ ЗЛОЧИНА БИО У БОЛНИЦИ: Ћерка Саве Грновића, ухапшеног због наводног ратног злочина у Петрињи, тврди – не постоје докази!

ПО потерници бироа Интерпола у Загребу, за коју није знао да постоји, у Немачкој је недавно ухапшен Саво Грновић (65), Србин са Баније, настањен после “Олује” у Србији, а касније исељен са супругом, сином и ћерком на Исланд.
После хапшења, Грновићу прети екстрадиција у Хрватску због наводног ратног злочина против цивилног становништва – убиства четворочлане породице у Петрињи 1991, за шта је, са још једним припадником Милиције САО Крајине, оптужен 2018. године!

Његова ћерка Николина, за “Новости”, каже да не постоји ниједан доказ да је њен отац починио тај гнусни злочин, а сам жели да се пронађу монструми који су убили породицу Козбашић – Милана (39), његову супругу Гордану (37) и њихову малолетну децу од осам и 13 година.

– Кад је 2018. обавештен о оптужници, није могао да дође себи, јер га никад нико није повезивао с тим. У време кад се догодио злочин, он је био у Војној болници у касарни у Петрињи, сломљене ноге и у гипсу, ходајући на штакама. После 27 година Жупанијски суд у Загребу га је оптужио за нешто чему није био ни близу и за шта је само чуо за време ратних збивања у Петрињи – говори нам Николина.

Наглашава и да 1998. године, кад се са породицом, посредством УН и Црвеног крста, иселио на Исланд, Саво није био ни под каквом сумњом и све досад се безбедно кретао на релацији Исланд – Словенија (где му живи син) – Србија.

– У последњем акту Жупанијског суда у Загребу јасно пише да је Саво Грновић слободан човек, да може путовати и несметано обављати све животне обавезе. Прегледом сајта Интерпола не може се пронаћи потерница за њим – наводи Николина.

Саво, који има српско и исландско држављанство, ухапшен је 4. марта на аеродрому у Франкфурту, на путу за Исланд, куда је кренуо на лекарски преглед из Бачког Доброг Поља код Врбаса, где је породица купила кућу. Његов адвокат Марко Пушица наглашава да хапшење по хрватској потерници представља парадигму лоших односа по питању ратних злочина и међусродноправне сарадње у кривичним стварима.

– Хрватска је расписивањем потернице нарушила међудржавне односе у овој материји, јер се поводом истог догађаја реализује сарадња по замолницама, па је тако и Саво Грновић замолним путем изнео одбрану и дао одговор на оптужницу пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду. Он учествује у кривичном поступку и не омета његово спровођење. Зато је нужна и мора бити хитна реакција наших министарстава, јер чему сарадња ако се људи хапсе на овакав начин – рекао је адвокат Пушица.

Извор: Новости

Коментари
  • Koliko mi se cini po imenima , ubijeni su Srbi. Pa je zbog toga interesantno zasto bi okrivljeni Srbin ubio Srbe , a da hrvatsko pravosudje to interesuje nakon skoro 30 godina .

    субота, 13. марта 2021.

Напишите коментар