У загребачкој православној гимназији обиљежен Свети Сава

Стазама Св. Саве

Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић“ и ове је године 27. јануара прославила свој дан и крсну славу – Светог Саву. Свечаност је почела литургијом у капели Св. Саве коју је служио протосинђел Венијамин уз саслужење јеромонаха Никона и ђакона Петра Козакијевића којој су присуствовали ученици и професори гимназије, као и пријатељи ове институције.

У својој проповиједи о. Никон је говорио о значењу и дјелу Растка Немањића односно Св. Саве, његовој улози у школству и развоју српске државе, односима са његовим оцем, Стефаном Немањом, односно Св., Симеоном с којим је био на Светој гори гдје су оснивали манастир Хиландар.

– У школама треба да влада дух Св. Саве по којем ученици и професори једни друге требају поштовати. Јер професор је у једном моменту ученик, а ученик у једном моменту је професор, рекао је између осталог о. Никон.

– Ове године Св. Саву не обиљежавамо на начин како смо практиковали свих ранијих година, али га ипак славимо због чега смо се окупили на заједничком литургијском сабрању и припремили програм – рекао је директор гимназије протојереј ставрофор Слободан Лалић.

С обзиром да је Св. Сава крсна слава гимназије питали смо га како се одвија настава у пандемијским условима.

– Имамо укупно 75 ученика, што је више него прошле и претпрошле, јер смо и лани и преклани уписали преко 20 ученика у први разред. Оно што је најважније јесте да имамо наставу уживо. Како је ово трећа пандемијска година, могу рећи да смо се сви навикли на епидемиолошке оквире и мјере које морамо предузимати.

– Ове школске године је срећом било мање прилика за он-лине наставу, па ни једном нисмо били у таквим околностима да би сви морали прећи на њу. Прошлог полугодишта било је ситуација да су неки од разреда комплетно били у самоизолацији неколико дана, као што су били и поједини ученици и професори који су били позитивни на коронавирус. Ипак, све то је је велики изазов јер не знамо колико ћемо имати наставника и ученика на располагању. Зато се у таквим приликама трудимо да постигнемо што је могуће више и фокусирамо се на наставне активности као најважније. Током марта и априла школе имају пробне матурске испите, па ћемо их организовати и ми за наше матуранте – рекао је Лалић и додао да су у току припреме 14 ученика четвртих разреда за државну матуру.

Након освећења славског колача и пјевања Химне Светом Сави под водством професорице музичког Јасмине Велдић, у атрију гимназије изведен је пригодни културно-умјетнички програм прилагођен околностима епидемије.

Ученици четвртог разреда прочитали су бесједу тадашњег митрополита, а садашњег патријарха СПЦ-а Порфирија коју је казивао о Савиндану 2015. године. Ученици првог разреда рецитирали су пјесму Војислава Илића, док су ученици другог разреда подсјетили на нека од бројних народних предања о овом свецу. За музички дио побринула се Ања Драгић која је на гитари уз пјевачку пратњу својих колегица извела неке од ученицима драгих модерних пјесама.

Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар