АКТУЕЛНО:

У земљотресу страдала имовина скоро свих српских институција у Загребу

Загреб и његову околину погодио је у недељу 22. марта снажан земљотрес јачине 5,5 степени по Рихтеровој скали

У рано недељње јутро усред епидемије корона вируса земљотрес је проузрочио велику штету у главном граду Хрватске, а једно петнаестогодишње дете налази се у критичном стању. Епицентар је био 16 километара северно од Загреба и пет километара југоисточно од Орославја на дубини од 10 километара, објавио је Европски медитерански сеизмолошки центар.

Био је то најјачи потрес у Загребу након оног из 1880. године. Подрхтавање тла трајало је десетак секунди, а земљотрес је иза себе оставио велика оштећења на зградама, фасадама као и здробљене аутомобиле на које су падале цигле и бетон са околних зграда. У земљотресу су оштећени и зграда Хрватског Сабора те Бански двори у којима заседа Влада РХ. Оштећен је и звоник Загребачке катедрале чији се врх срушио на земљу, а урушени су и бројни други сакрални објекти.

Митрополит Порфирије: „ Будимо солидарни као заједница“

Велику штету претрпео је и Саборни храм Преображења Господњег на Цвјетном тргу као и зграда Цркве општине у улици Илица 7, саопштили су одмах након што се ситуација примирила из Митрополије загребачко-љубљанске. Недуго затим изјаву је дао и Митрополит Порфирије.

– Никада једно искушење не долази само. У овом тренуту када се читав свет хвата у коштац са корона вирусом, Загреб је данас, у јутарњим часовима, доживео и земљотрес. Колико је мени до сада познато нема пострадалих међу нашим верницима, али свавако постоје велика оштећења на зградама које поседује наша Митрополија. Пре свега, велика оштећења постоје на нашем Саборном храму. Она су доста велика, а постоји бојазан да су још већа када будемо видели какава је статичка ситуација на храму. Иначе, храм спада у прву категорију заштите споменика културе Хртватске. Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду – рекао је митрополит који је након тога имао и поруку за вернике.

– Овом приликом, ја се обраћам свим нашим верницима и уопште људима који имају било какву потребу везану за корона вирус или за последице јутрошњег земљотреса да нам се обрате, да се обрате нашим свештеницима, а ми ћемо колико су то наше моћи учинити све да им помогнемо. Верујемо да нас Бог не оставља и да нас на овај начин призива к Себи. Сигруно је да никада искушњења нису већа од духовних снага које ми као људи носимо, поготово ако смо солидарни и ако функционишемо као заједница – поручио је митрополит Порфирије.

Штета и на другим објектима српске заједнице

Портал Новости јавио је да је страдало и седиште СНВ-а у Гајевој улици, као и објекти других организација српске националне мањине.

– У овом тренутку штету не можемо проценити, али су у СНВ-у видљива оштећења зидова, пад жбуке и рушење предмета. Са стручњацима тек требамо видети је ли нарушена и статика целе зграде – рекао нам је за Новости председник СНВ-а Борис Милошевић.

Слично стање затекли су новинари и у самој редакцији Новости, где је дошло до падања жбуке и предмета, што ће требати почистити и санирати, али техничка опрема није оштећена.

– Због епидемије коронавируса већ смо се раније реорганизирали па то неће утицати на излажење Новости и рад Портала Новости – казао је главни уредник Новости Никола Бајто.

Знатна оштећења на Привредниковој згради, нешто мања на Просвјетиној

Оштећен је и дом Српског привредног друштва „Привредник“ у Прерадовићевој улици, саграђен 1875.године. Иако су оштећена видљива и на фасади, највећа штета је у унутрашњости зграде, јавио је Привредников П-Портал.

У објави на својој фејсбук страници СКД Просвјета навела је да на својој имовини није имала већих оштећења.

– У својој смо прошлости прошли кроз многе невоље, људима и природом изазване. И након овог земљотреса и даље стојимо поносно на свом месту без већих оштећења. Победићемо и овај вирус и ускоро наставити са нашим активностима са још већим ентузијазмом. Чувајте себе и своје најближе! Останите у кући – поручили су из Просвјете.

Вест преузета са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар