У Земун пољу одржано 5. јубиларно Вече Буковице

Увијек једни за друге, увијек једни уз друге


У ресторану Велебит у Земун пољу, поред Београда, одржано је 23. новембра 2018. године 5. јубиларно Вече Буковице. Оснивачи ове вечери и организатори су Момци Буковице, односно Давор Олуић и Недељко Стојковић. Њихова упорност се исплатила, Буковчани су уживали у предивној вечери. Момци Буковице своје родно мјесто промовишу и кроз пјесме о Буковици које изводе по цијелом свијету.

На самом почетку са великим узбуђењем присутнима се обратила водитељка Драгана Љуна.

– Овим окупљањем нашег народа са простора Буковице показали смо колико је велика љубав према родној груди. Надам се да ћемо се окупљати дуги низ година.

Вече су својом пјесмом отворили Момци Буковице. Стихове њихових пјесама пјевали су сви у глас, и старији и млађи. „Буковице мој најљепши цвијету, ја сам тебе отпјев’о по свијету”.

– Посебно велики поздрав за нашу легендарну групу Јандрино јато, који са нама нису ове вечери из оправданих разлога. Нашу пјесму су уздигли од сивог камена до самих звијезда – рекла је Драгана Љуна која је у другом дијелу вечери рецитовала присутнима неколико својих завичајних пјесама.Поред Момака из Буковице, госте је забављао и Миле Делија као и Саво и Љубиша, те музичари Синиша Анђелковић Сига и Душан Ђукић Дуле, који су бројне госте подигли на ноге и заиста направили веселу атмосферу где су се земљаци насмијали и забавили.

Буковица је област у Далмацији, јужно од Книна, на свом сјеверу омеђена ријеком Зрмањом, на западу Каринским морем, а на истоку ријеком Крком. Постоји предање да је добила име по обиљу букове шуме, која је касније великим дијелом нестала, зарад испаше и пољопривреде. Друго предање каже да је име добила по прелијепим буковима, тј. слаповима двију ријека Крке и Зрмање. Борба је овдје одувијек била саставни дио живота. Шкрта и безводна земља изродила је јаке и издржљиве људе, спремним да се са сваким проблемом ухвате у коштац.

Буковчане је поздравио и народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

– Имао сам част као народни посланик да претходних година више пута боравим у Буковици, посебно ми је било драго што сам прошле године био на два велика догађаја. Први се тиче прославе 700 година манастира Крупа, што је најбоље свједочанство о вишевијековном постојању српског народа на тим просторима. Друго, мјесец дана касније тј. крајем септембра прошле године био сам на устоличењу новог Владике далматинског Никодима – рекао је у свом обраћању Миодраг Линта и додао да је Буковица кршевит крај и тамо могу да опстану само чврсти и постојани људи. Он је нагласио да су Буковчанци и остали Крајишници доживјели катастрофу 90-тих година прошлог вијека. Оно што је позитивно јесте да одлазе у свој родни крај, обнављају своје куће и имања и воде са собом своју дјецу и унучад.

Организатори су упутили захвалност господину Петру Драгичевићу у чијем ресторану Велебит је одржано Вече Буковице, његова помоћ је за њих била од великог значаја.

Издржљиви, са великом вољом за животом, паметни и лукави Буковчанци су опстали, трајали и сада млади нараштаји настављају традицију својих родитеља, окупљају се, упознају, друже. Обилазе родни крај, организују и посјећују вечери Буковице.

Да прошеташ Буковицом…
До роднога мога села…
Па да видиш ћери моја…
Ту љепоту…Наша врела…

Драгана Љуна

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар