У Београду представљена књига „Војнић-Кроника Кордунашке опћине српског народа у Хрватској кроз честе обнове и бројне заблуде“

Књига „Војнић-Кроника Кордунашке опћине српског народа у Хрватској кроз честе обнове и бројне заблуде“ аутора професора Петра Новаковића, а у издаваштву Завичајног клуба Кордунаша и Удружења бораца Кордуна, представљена је београдској публици 24. новембра у свечаној сали општине Нови Београд.

Ову, како је можемо слободно назвати, монографија Војнића, аутор је посветио 76. годишњици формирања 5. кордунашке ударне бригаде, формиране у Петровој Пољани, општина Војнић 16.9.1942. године. О књизи су осим аутора говорили и предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула и један од рецезената књиге Миле Девић.

Књига говори о животу и страдању српског народа из ових крајева, а како је рекао сам аутор „то је и наша судбина, која нас прати кроз вијекове. Наше генерације предака свашта су преживјеле, али овакву трагедију као наша генерација није доживјела ниједна у ширем дијелу свијета. Протјерани смо са својих огњишта, а Европа није чула наш вапај да нам помогне. Ја сам овај рад писао као обавезу према вама моји Војнићани, према укупном кордунашком народу“.

Новаковић који је био 15 година у врху руководства општине Војнић прије отаџбинског рата, истакао је да је желио овом књигом да спријечи опасност да исељавањем дође до заборава сопствених страдања и у рукопису изнио неколико стотина података.

„Изнио сам између осталог достигнути ниво развоја општине Војнић 1989. године зато што је то био достигнути ниво развоја српског народа кроз читав историјски развој, а он је данас прекинут. Ту је обрађено све што је важно за живот нашег народа. Изниио сам и показатеље о рудном богатству, истражени су ресурси у области шумарства, водоснадбијевања и посебно подаци у области пољопривреде, као и бројне демографске податке“, објаснио је Новаковић чија је идеја била да општину Војни сагледа у цјелости, да је предочи стручној јавности и привредницима.Човјек који је заједно са Новаковићем дуги период био у најужем руководству Војнића, Петар Шаула имао је прилику да међу првима прочита књигу још у фази рукописа. Говорећи на промоцији Шаула је истакао да ова књига има посебну вриједност јер је прецизно снимила стање привреде, друштвеног развоја, образовног и културног развоја једне Кордунашке општине и њеног народа.

„Она је посебно важна као свеукупан документ народа тог простора, које је након толико вијекова живљења у том крају, достигао приказани развој, углавном својим радом и напором. Сви ћемо се сложити да је то скроман развој, а аутор је израчунао и колики је општина Војнић остварила проценат друштвеног развоја од просјечног развоја тадашње нам Републике Хрватске“, рекао је Шаула и подвукао да ће ова књига бити једно од трајних сјећања на Војнић, његове људе, страдања Војнићког народа, на обнове и борбу за живот и свакако на аутора Петра Новаковића.

„Кроз овај рад Новаковић није подлегао политичким притисцима које је донијело ново вријеме и остао је дослиједан истини и реалности који је прошао наш народ кроз овај тешки период. Он је такође своју пажњу усмјерио на посљедице, у овом случају на трагичне и болне учинке усташког покрета у Хрватској независној држави. Зато он у књизи за Војнићку општину износи чињенице, вријеме и мјеста страдања свог народа“, поручио је Шаула нагласивши да посебну вриједност имају урађени и по мјесним заједницама прецизно изнешени подаци о страдању народа.„Треће поглавље ове публикације, посвећено је обнови општине Војнић која је послије Другог свјетског рата рата била у цјелини девастирана и опустошена. Када се томе додају и подаци о броју страдалих- преко 4 000 нашег народа, побијеног по масовним гробницама или на праговима својих кућа, преко 700 погинулих бораца наше општине, преко 200 несталих по њемачким логорима. 138 наших људи најпродуктивније животне доби Нијемци су убили на Старом сајмишту, а велики број у Норвешкој и другим логорима смрти… Велики број нашег народа био је смањене радне способности, без залиха хране и такав народ кренуо је у обнову и развој“, објаснио је Шаула наводећи детаљније шта књига пружа читаоцу.

Такође један од Новаковићевих колега из тог периода руковођења општином Војнић, Миле Девић говорећи је на промоцији, рекао је да је Новаковић велики познавалац живота људи из Војнића, њихове ратне трагедије, здравствених проблема и других тешкоћа које човјека овог краја муче, што ће му олакшати да уђе у душу тих људи.

„Његов писање је увјерљиво, непогријешиво износи људску бол, срећу и радост. Кроз истините приче читалац ће осјетити сурову истину рата, политичких односа, укључивања других народа у антифашистичку борбу, обнову наших села, народне обавезе у давању хране за становништво наших градова. На видјело ће изаћи небрига око појаве тифуса и масовно умирање народа од те епидемије. У књизи је избјегнута анализа политичког и друштвеног стања, док су изнијети подаци на основу којих се стиче општа историјска слика. Петар је кроз ову књигу успјео да сачува сјећање на општину Војнић и Кордун у оном облику какви су били дајући свима нама могућност претпоставке да замислимо како је то данас могло бити“, закључио је Девић своје излагање.

 

О аутору:


Петар Новаковић рођен је у Војишници у близини Војнића 1946.године. Основну и средњу школу завршио је у Војнићу. Завршио је Педагошку академију и Педагошки факултет и Школу резервних официра пјешадије. Био је предсједник Извршног вијећа општине Војнић у три мандата, а осим тога обављао је у својој каријери и друге значајне функције у овој општини и шире. За свој рад примио је неколико регионалних и републичких признања.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар