У Доњем Товарнику, општина Пећинци, одржано 2. Крајишко вече

Удружење Крајишника западно од Дрине и Дунава, Општински одбор Пећинци одржало је друго „Крајишко вече“ 25. новембра 2018. године у у Ловачком дому села Доњи Товарник. На дружењу се окупило око 250 људи, припремао се ловачки паприкаш и веселило се уз крајишке народне пјесме.

Предсједник овог удружења Рајко Јевић је као домаћин скупа поздравио окупљене госте посебно поздрављајући сабраћу Сремце и све остале окупљене пријатеље Крајишника. Пожелио је свим гостима добродошлицу, захваљујући се на разумијевању Милету Пантићу који је у великој мјери помогао одржавање овог завичајног скупа. Јевић је истакао да Крајишници захваљујући разумијевању локалне самоуправе више нису „грађани другог реда“ упутивши захвалност и присутном предсједнику општине Пећинци мр Жељку Трбовићу, који се потом такође обратио присутнима.

Трбовић је подсјетио ова генерација дугује прецима подсјећајући на јвелики јубилеј стогодишњицу присаједињења Војводине матици Србији.

– Локална самоуправа подржава своје грађане. Када сам се прошли пут обраћао овдје су живјела 32 лица са избегличком личном картом, данас их је 20 – рекао је Трбовић и нагласио да ће у догледно вријеме та категорија људи бити потпуно интегрисана.

– Наша локална самоуправа има одјељење које се бави избјегличком популацијом и вјерујем да ћемо кроз републичке пројекте многе проблеме ријешити – рекао је Трбовић изражавајући захвалност домаћем становништву које је пружило братску руку и помоћ у тренуцима кад кад је било најтеже.

У програму је учествовала етно група Свитац из Деча, а стихове Бранка Ћопића казивала је ученица шестог разреда основне школе Рајка Срдић. За музички дио програма били су задужени Биба Јовичић, група Корјени и Крајишници са Фрушке горе.

Општина Пећинци лоцирана је у Доњем Срему. Општина је установљена 1960. године од периферних делова бивших срезова Рума, Стара Пазова и Земун. Од међународног аеродрома „Никола Тесла“ општина Пећинци је удаљена 15 км. Повољан саобраћајни и географски положај, близина Београда и ваздушне луке „Никола Тесла“, утицала је да ова општина спада у ред развијенијих и данас има више од 5.000 запослених у 60 фабрика.

                                            Текст и фото: М. Шапић

Нема коментара

Напишите коментар