У Земун пољу одржано Завичајно вече Какња, Смрдеља, Варивода и Ићева

Боже чувај завичај мој кршни


Дана 10. марта 2019. године у ресторану Велебит у Земун пољу одржано веома успјешно и посјећено Завичајно вече Какња, Смрдеља, Варивода и Ићева. Какањ, Смрдеља и Вариводе припадају општини Кистање.

Општина Кистање се налази на простору Буковице. Граничи се са општинама Ервеник на сјеверу, Промином на истоку, градом Скрадином на југу, а на западу се граничи са Задарском жупанијом. У источном дијелу општине налази се дио подручја Националног парка Крка. Овим подручјем протјече ријека Крка.

Село Ићево припада општини Скрадин. У Скрадину се налази храм Српске православне цркве Св. Спиридон, саграђен 1687. године, оштећена у рату 1991—1995. године, као и црква Св. Петке, која се налази на гробљу у Скрадину, саграђена тридесетих година 20. вијека.

Обе општине припадају Шибенско-книнској жупанији.

Окупљање је почело око 16 часова, да би се земљаци прво испричали, а послије уживали у музици и весељу. Програм је био богат и разнолик уз неизбјежну јагњетину и букару црног вина.

Послије уводне ријечи и најаве програма организатора Мирослава Лапчића који је познат по свом хуманитарном раду, чула се и жива ријеч и бесједа пјесника Стеве Кукавице, који је својим стиховима све вратио у родни крај.

Сваку ноћ те сањам, камену мој мили,

Не тако давно ми смо једно били,

и купина и драча крај ћаћине куће

Џаба свијет цијели, ту ме срце вуче.

 

– Ове године је први пут организовано Завичајно вече ова четири села. Јако сам задовољан посјећеношћу и сигурно ће прећи у традиционално јер је било заиста успјешно – рекао нам је организатор Мирослав Лапчић који је из Смрдељa.

Кроз забавни приказ женских „ћакула”, уживали су у ликовима Боје, Драгиње, Маре и Момчила.

Госте су забављали Саво и Љубиша, као и Јандрино јато до раних јутарњих часова.

Слоган вечери:

Боже чувај завичај мој кршни,

Земљу моју трњем окруњену.

Нит дјетињства за срце ме веже,

За тај камен и љепоту њену.

 

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар