Културна заједница Крајине организовала књижевно вече под називом Жени у част

Жени у част


Поводом Дана жена на Савском тргу у просторијама РМВИ Културна заједница Крајине је организовала књижевно вече 7.3.2019. године. Бројни пјесници су читали своје стихове написане женама у част.

Домаћин и предсједник Жељко Кукић је честитао дамама празник у своје име и у име свих из Културне заједнице Крајине пожељевши прије свега здравља и среће.

– Да се коначно ми на овим просторима дозовемо памети, да се не гложимо, него сложимо. Да радимо на добробити нашег народа, нас самих. Културна заједница Крајине је основана ради очувања културног идентитета Крајине и Крајишника, али са поруком да изиритирамо и остали дио српства који тавори или дријема, а уништење пријети. Морамо да се пробудимо – рекао је Жељко Кукић.

Стихове су читали чланови Друштва књижевника Крајине – Културне заједнице Крајине: Мирко Русмир, Беба Радека (читала пјесму Мајка православна Владимира Назора), Милан Ђерић, Вјера Гаровић, Слободанка Јешић, Рале Грубић, Богданка Бајић, Видосава Зец, Драгица Цвикић, Бранко Зрнић, једну пјесму Бранка Зрнића је прочитао и предјседник Вукове задужбине Миодраг Матицки, Милка Глушац, Бранко Шпановић, Бранка Мосуровић, Љиљана Ћујић, Анка Пухолеча, Жељко Кукић.

Афористичар Јозић Миливоје прочитао је кратку сатиричну причу ТВ фарма и неколико афоризама о жени и насмијао све присутне.

Радомир Смиљанић почасни предсједник Друштва књижевника Крајине се обратио присутнима.

– Не дамо се, а не дамо ни њима, што је најважније. Постојимо управо зато што смо Срби, и што се зна врло добро да Србија никада није капитулирала. Када је краљу Александру Карађорђевићу, Макензен нудио да капитулира дошавши са огромном војском. Александар Карађорђевић му је рекао: „Господине пуковниче, ми немамо ријеч капитулација, у нашем језику не постоји та ријеч, према томе џаба сте дошли. И ја имам војску, ниједнога нећете заробити, ниједан се није предао” – рекао је Радомир Смиљанић.

Присутне даме су добиле симболичне поклоне као знак пажње од организатора књижевне вечери.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар