Одржано традиционално 6. Личко прело у Суботици

 

Чувари личке традиције у мултикултуралном граду – Суботици


У ресторану Спартак 23.2.2019. у организацији Удружења Личана Лика одржано је Личко прело гдје се окупило преко 350 гостију.

Како нам је рекао предсједник Удружења Милош Борјан Личко прело је традиционално окупљање људи у зимском, односно карневалском периоду. У свијету се овакве манифестације обиљежавају карневалима, али за наше подручје су карактеристичне вечере и дружење уз музику.

– За прело су отворена врата свим људима добре воље, тако дајемо свој допринос у развоју мултикултуралности у Суботици. Подручје на којем боравимо, територија Војводине, богата је разним културама и обичајима, а све то не би било тако красно да се те културе не прожимају, обогаћују и да једни друге не учимо поштовању, традицији и познавању различитости – нагласио је Милош Борјан.

С обзиром да је ова година стогодишњица од првог организованог доласка Личана на просторе Војводине, у народу позната као Краљева колонизација, чланови литерарне секције Удружења припредили су пригодан програм. У томе су им помогли и КУД Крајина из Београда, КУД Марко Орешковић из Бачког Грачаца и Студио Бечкерек.

Присутнима се обратио Срђан Самарџић члан Градског вијећа задужен за подручје туризма, инвестиција и међународне сарадње.  Личани су угостили и друге чланове локалне самоуправе који подржавају рад Удружења Личана Лика, суфинансирају њихове пројекте и помажу им у раду на очувању традиције и културне баштине.

Удружење Личана Лика Суботица основано је 2013. године са циљем да окупи људе чији коријени потичу са простора Лике како би његовали своју културу и сачували вриједне обичаје као и сопствени идентитет на овом поднебљу. За славу Удружења одабран је Свети Димитрије којег обиљежавају великим скупом у новембру мјесецу. Удружење се бави  израдом традиционалних рукотворина, као што су домаћи сапуни, сувенири, одјевни предмети и др, а кроз пјевачку и литерарну секцију труде се да његују и очувају стваралачка дјела настала кроз генерације предака.

Наравно Личани нису заборавили великог научника Николу Теслу. Његов лик и дјело прослављају у јулу мјесецу обиљежавањем Дана Николе Тесле у Суботици, када се кроз културне, умјетничке, спортске и проналазачке активности сјећају овог великог човјека потеклог са простора Лике, а покренули су и иницијативу да се у Суботици изгради спомен обиљежје Николи Тесли.

Кроз богат културно-умјетнички програм, организатори су показали да су дорасли задатку, те су Личани старији и они мало млађи заједно са својим сународницима уживали у пријатном дружењу уз пјесму и игру, уз обећање да ће се срести на истом мјесту сљедеће године.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун
ФОТО: subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар