Завичајни клуб „Др Младен Стојановић“ у Београду организовао дружење поводом 8. марта

Завичајни клуб „ Др Младен Стојановић“  који у Београду већ 35 година окупља колонисте из Нових Козараца код Кикинде поријеклом из свих крајева Босанске Крајине, 5. марта је одржао своје мјесечно дружење у просторијама Дома ратних војних инвалида.

„Дружимо се 50 година, а званично 35 година постоји Удружење.  Данас смо се окупили у мало свечанијем расположењу са циљем да нашим дамама из удружења уручимо скромне поклоне поводом 8. марта. Највећи годишњи догађај очекује нас 24. маја када је годишња Скупштина Удружења- испричао је предсједник Клуба Милан Савић наводећи да је и сам од 1966. Године,   када је из Нових Козараца дошао у Београд на студије редовно присуствовао окупљањима својих мјештана Кикиндског села које данас има око 2,5 хиљаде становника, а чине га досељеници из Босанске Крајине, и то из Приједора, Санског Моста, Кључа, Мркоњић Града, Бугојна, Петровца…  који су  у ово село дошли  1945. и 1946.године.

Клуб носи назив по народном хероју из Приједора, доктору Младену Стојановићу, а то и много више детаља о Новим Козарцима, његовим људима и свим аспектима живота овог села садржај је монографије о селу која носи назив „Нови Козарци, 1945-2015“ аутора проф. Др Манојла Миладиновића, а која је овом приликом промовисана.

„2015.године навршило се 70 година колонизације у Новим  Козарцима. Мјесна заједница Нови Козарци и Завичајни Клуб „Др Младен Стојановић“ из Београда сагласили су се тада да у оквиру манифестације  поводом обиљежавања овог јубилеја приступе изради ове монографије. Она је комплекса и обухвата све видове активности у селу и у разним временским периодима. Ту су и људи и њихова достигнућа, њихова материјална и духовна култура“, објаснио је аутор Миладиновић уз напомену да је ово друга монографија, а претходну је написао прије 30 година.

„Ово потпуно њемачко село тада су населили колонисти из свих крајева Босанске Крајине. 3,5 хиљада људи, углавном младих тада је дошло. То су били најчешће борци, 72 носиоца Партизанске споменице је било међу њима. Сусрели су се са потпуно другачијим окружењем од оног на који су навикли, дочекала их је равница…“, закључио је Манојловић.

Дружењу је присуствовао предсједник Извршног одбора Удружења Козарчана у Београду Раде Каралић који је у свом обраћању истакао да се овдје не осјећа као гост.

„Имао сам прилику да посјетим Нове Козарце, да упознам људе и схватио сам да сте ви наше Удружење у малом, и желим да похвалим ову монографију јер сте тиме дали примјер и нама како да направимо нешто слично о нашим људима и крају, Козари,  гдје смо и рођени сви ми из Удружења Козарчана у Београду“, поручио је Каралић.

Присутне даме на дружењу нису криле одушевљење скромним поклонима својих пријатеља из Завичајног клуба, а једна од њих Нада Петровић Калабић изразила је посебну захвалност на овом гесту и поштовању које им указују, па су према њеним ријечима,  вриједне руке ових дама из Нових Козараца за све присутне спремиле богату закуску.

Дружење је  у остатку вечери настављено уз пјесму и игру.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар