У Земуну одржан помен за погинуле припаднике територијалне одбране Кордуна на Коранском мосту 1991. године

28 година од злочина на Коранском мосту у Карловцу гдје је убијено  13 припадника  територијалне одбране  од стране хрватских паравојних формација, навршило се  21.септембра, а тим поводом одржан је помен код споменика борцима и жртвама рата у парку код Градске општине Земун. Организатори скупа били су  градски одбор СУБНОР-а Београд, Удружење  Логориште, Завичајни клуб Кордунаша и Удружење бораца Кордуна и потомака 8. Кордунашке НОУ дивизије, бораца ратова ’90- тих.

Чланови породица и остали присутни минутом ћутања  одали су почаст  жртвама, а затим су положени вијеци на споменик. Након тога окупљенима се обратио   ратни командант касарне Логориште у то вријеме Бора Ерцеговац, а данас предсједник градског одбора СУБНОР- а Београд.

Он је подсјетио на чињенице и дао детаљније податке о овом немилом догађају.

„У септембру 1991. године Карловац је имао 24 војна објекта, а пред овај догађај у Карловцу је само Логориште пружало отпор. Ту се затекло 96 људи, 17 официра ЈНА, 23 млада војника на одслужењу војног рока и 56 добровољаца, односно резервиста како смо их тада звали. Према војним параметрима, толику касарну је било потребно да брани минумум 600 људи уз логистичку подршку, а нас 96 није имало ни логистичку подршку. Остали смо сами и  бранили  читаву касарну, а опсада је трајала 130 дана. Све везе су биле пресјечене. Хљеба нисмо имали преко 40 дана, пили смо кишницу, били смо без љекара, без болничара. .. Имена злочинаца са Коранског моста треба да се знају, а то су Михајло Храстов, Звонко Крајачић, Игор Брозовић, Драго Јурковић, Андрија Горшић,  Здравко Хркман, Бранимир Судец, Велимир Хрвојевић, Ивослав Циндрић и један Србин Перо Мандић “, навео је Ерцеговац посебно говорећи о јунаштву страдалих бораца.

„Данас смо овде да се подсјетимо на тих 13 јунака који су своју породицу оставили и кренули у одбрану Карловца, касарне и српства“, истакао је Ерцеговац који је прочитао овом приликом поему коју је написао и посветио коранским јунацима.

Ерцеговац је у свом обраћању поручио да ради на томе да прича о овом трагичном догађају добије филмску пројекцију  када буде 30- годишњица обиљежавања, уз  обећање породицама да ће учинити све да жртве Коранског моста добију свој споменик.

Да подсјетимо, припадници Министарства унутрашњих послова и Збора народне гарде Републике Хрватске зауставили су 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, два војна камиона у којима су се, из касарне „Мекушје“ у касарну „Логориште“, превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје. Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвежена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице преко Коранског моста. Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама и почели “крвави пир” над њима. Тринаесторица су убијени и масакрирани, док су четворица тешко рањени.

У оквиру програма обиљежавања годишњице страдања бораца на Коранском мосту, мјешовита пјевачка група Завичајног клуба Кордунаша „Звуци Кордуна“ рецитовала је пјесму посвећену овом догађају: „Још се у ноћи са моста јауци чују, до неба лете са анђелима путују. Кад злочинцима неће нико да суди, има Божији суд изнад људи, и тамо се све види, јер Бог гледа па Божија правда крене са неба. Путује споро, полако, полако, ал’ на земљу кад дође удара јако, јако, веома јако!“

Новинар Српског кола

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар