Ученици чувају светосавски дух

Широм Хрватске у школама где ученици похађају наставу на српском језику и ћириличном писму, храмовима Српске православне цркве и свечаним академијама прослављен је први српски Архиепископ Свети Сава.

Програм у вуковарској Техничкој школи „Никола Тесла” започео је интонирањем Химне Светом Сави у извођењу школског хора, а настављен је игроказом који су уз ученике припремили наставница српског језика Јелица Дудаш Липовац и вероучитељ Љубомир Абаџић који је пред окупљеним ученицима, наставницима, школским особљем, свештенством и гостима говорио светосавску беседу.

– Овогодишњи програм у нашој школи био је веома шаролик. Користили смо примере наших писаца, светитеља и биографа Светога Саве како би што садржајније и ученицима и гостима представили Саву и као принца и просветитеља и монаха уз сав крстолик пут који је пролазио ка Цркви, Христу, својој држави и народу. Највећи утисак ми је то што су се ученици на почетку увежбавања стидели да искажу задовољство тиме што ће учествовати у програму. Брзо је то прошло, кроз два наставна часа и зато сам у беседи поменуо то да су они првенствено светосавци, као чланови наше православне хришћанске цркве, а потом све што излази из тога – и честит човек, и честит православац и честит домаћин тако да верујем да ће се барем некада сетити да се могу ослонити на те ствари у свом школовању – наводи Љубомир Абаџић.

Наш саговорник је рекао и да је задовољан знањем ђака када је у питању Свети Сава, односно рашки принц Растко Немањић.

– Примећује се да се покушава од Светог Саве створити митска личност што нас разликује од осталих народа јер је он својим животом направио од себе мит. У нашем школском програму из веронауке и српског језика на Светог Саву се обазиремо у току децембра и јануара, не можемо да му посветимо више времена пошто смо скучени са наставним часовима, тако да верујем да је сасвим довољно и заинтересовали смо их да и они сами код куће покушају да науче о његовом лику и делу – закључује наставник православне веронауке у Техничкој школи „Никола Тесла” из Вуковара.

Техничка школа Никола Тесла

 

Ученици ове школе глумили су у приредби о животу Растка Немањића и о његовом монашењу када је добио и име Сава.

– Глумила сам Савину мајку Ану. Први пут учествујем у приредби од како сам кренула у ову школу јер до сада нисмо били у могућности да је одржимо због пандемије коронавируса. Било ми је прелепо, ново искуство, пред доста ђака из ове школе и публике. Имала сам трему на почетку, међутим како је текло даље и трема је престала. Вежбали смо три недеље и одмах је кренуло све како треба, а временом смо боље увежбали и глуму – прича ученица трећег разреда, смера еколошки техничар Исидора Гагулић.

Након програма, свим ученицима ове школе који наставу похађају по моделу А, уручени су поклон пакетићи које су припремили Заједничко веће општина и Самостална демократска српска странка.

Игроказ о савременој породици у Основној школи „Синиша Главашевић”
И у Основној школи „Синиша Главашевић” у Борову насељу програм је почео Химном Светом Сави коју је извео школски хор. Ђаци и наставници ове школе уприличили су нешто другачију приредбу јер је живот Светог Саве приказан кроз модерно доба и прилагођен је данашњој деци.

– Припремили смо специфичну представу у којој се огледа живот савремене српске породице кроз две генерације, старију и млађу. Млађа генерација је подложна модерном времену, док се старија, барем у овој представи, труди да одржи светосавски дух, да темељ породице остане, чврст и нетакнут и да се светосавска филозофија живота продужи на млађи нараштај који је, као што сви знамо под великим утицајем своје околине. Није био класичан приказ из одређеног дела живота Светог Саве, него се трудимо да приближимо представу савременом човеку. Као и обично, овај игроказ носе деца од петог до осмог разреда, а ученици из разредне наставе наступили су са рецитацијама које су неизоставни део декламовања за Светог Саву – појашњава вероучитељ у овој школи Јован Секулић.

Основна школа Синиша Главашевић Вуковар

И у Економској школи Вуковар приређен је програм који је славио живот и дело првог српског Архиепископа, просветитеља, принца и оснивача Српске православне цркве. Наставнице српског језика Мирјана Радишић Балихоџић и Слађана Миљешић Ћићић су заједно са вероучитељем Пером Ђокићем припремиле овогодишњу приредбу. Деца су показала велику раскош талента, па су тако гости уживали у глуми, песми, свирци и фолклору.

Основна школа „Никола Тесла” из Мирковаца једина је школа на подручју Града Винковаца у којој се настава похађа и на српском језику и ћириличном писму. И овде је, такође, одржана светосавска приредба где је, уз ученике, наступила и бивша ученица Јована Ђомлија која је свирајући виолину обогатила програм. Након приредбе у школи, локални свештеници Миладин Спасојевић и Срђан Лукић служили су литургију у храму Светог Николаја у Мирковцима.

Основна школа Даљ

У суботу 28. јануара у пакрачкој градској већници одржана је традиционална Светосавска академија на којој је уз богат културно-уметнички програм одржана и беседа коју је говорио епископ пакрачко-славонски Јован. На академији су се представили Српско културно друштво Просвјета Пододбор Пакрац-Липик сениорска и омладинска певачка секција, етно група Траг и Светлана Спајић. За сву окупљену децу ообезбеђени су поклон пакети.

Истог дана одржана је у Основној школи дан приредба поводом Светог Саве којој је претходило освећење славског колача које је обавио епископ осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење свештенства. У школској приредби учествовали су сви ученици од првог до осмог разреда који похађају наставу по моделу А, а локално Веће српске националне мањине наградило је ученике који су имали најбоље литерарне и ликовне радове као и ученике који су кроз свих осам година школовања имали одличан успех.

Преузето са: Срби.хр

 

Нема коментара

Напишите коментар