Удружења српских организација упутила иницијативу за очување српског идентитета и националног јединства српског народа у ЦГ

Потписници Иницијативе су позивали партије и странке које своју снагу црпе из потенцијала српског народа да безусловно превазиђу супротстављености и одлучно раде на постизању искреног и обавезујућег заједништва.

Удружења српских националних, научних, културних и медијских организација у Црној Гори усвојили су Иницијативу за очување српског идентитета и националног јединства српског народа у Црној Гори.

Текст Иницијативе упутиће политичким представницима српског народа у Црној Гори на усаглашавање, како би се постигло, како су навели, неопходно јединство у настојању обезбјеђивања равноправности са другим народима и националним заједницама у Црној Гори.

„Срби у Црној Гори данас су народ који се бори за опстанак у биолошком, државотворном, културолошком, привредном, социјалном и сваком другом смислу. Како је опстанак немогуће обезбиједити само појединачним ангажовањем, неопходна је саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак српског народа на етничким просторима Црне Горе који вјековима припадају Србима“, наводи се саопштењу Српског националног савјета.

Они наводе да је српском народу у Црној Гори потребно заједништво које ће спријечити етничку, језичку, вјерску и културолошку дискриминацију и у потпуности зауставити асимилацију српског народа у Црној Гори.

„Идеју саборности и заједништва треба подупирати мирним и ненасилним начинима и исту заступати са највећом одлучношћу, непрестано и неодступно. У утемељењу принципа саборности неопходно је бити привржен поштовању начела правде, правичности и родољубља, не угрожавајући права ниједног народа или националне заједнице у Црној Гори“, истиче се у саопштењу.

Они наводе да ни по коју цијену не треба правити уступке по питањима националног идентитета, службене употребе српског језика и ћириличног писма, статуса Српске православне цркве, српске историјске и културне традиције као и укључености српских представника у административни и државни систем по разним критеријумима.

„Српске националне, научне, културне и медијске организације понудиће текст Иницијативе политичким представницима српског народа у Црној Гори на усаглашавање, како би се постигло неопходно јединство у настојању обезбјеђивања равноправности српског народа са другим народима и националним заједницама у Црној Гори“, додаје се у саопштењу.

Потписници Иницијативе су позивали партије и странке које своју снагу црпе из потенцијала српског народа да безусловно превазиђу супротстављености и одлучно раде на постизању искреног и обавезујућег заједништва.

„Позив за саборност и безусловно заједништво биће упућен и другим српским организацијама и истакнутим појединцима који очекују далеко активније и јединственије залагање на рјешавању проблема српског народа у Црној Гори.

Покретачи иницијативе подржаће својим ауторитетом оне политичке субјекте који несебично и искрено свој потенцијал ставе у службу обезбјеђивања перспективе српског народа у Црној Гори. У противном, јавно ће се одредити на који начин ће наставити настојања за очување саборности и јединства српског народа у Црној Гори“, закључује се у саопштењу.

Потписници Иницијативе су Српски национални савјет Црне Горе, Удружење књижевника Црне Горе, Удружење новинара Црне Горе, Српски покрет ,,Његош” и Српски информативнo културни клуб „Свети Сава“.

Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар