АКТУЕЛНО:

Удружење избеглих и прогнаних лица у Шапцу и Градски одбор СУБНОР-а обележили Дан борца и годишњицу устанка против фашизма

Поводом дана Борца 4. јула у Шапцу Делегација СУБНОР-а Шабац и Удружења избеглих и прогнаних лица, резервнихстарешина и представницима других удружења у овом граду положила је венце на Спомен обележје палим борцима и жртвама фашистичкиг терора.

Полагању венаца погинулим борцима у Другом Светском рату су присуствовали председник Удружења избеглих и прогнаних лица Јефта Драгосављевић, представници градског одбора СУБНОР-а Шабац на челу са председником Живорадом Петковићем, представници УдружењаРезервних војних старешина, Удружења потомака 1912-1920. „Пети пук“ и Завичајног друштво за неговање историјских, културних и спортских традиција Шабац.

Председник Удружења избеглих и прогнаних лица Јефта Драгослављевић подсетио је да се 4. јула ове године обележава 83. годишњица када је донета Одлука Централног комитета Политбороа о дизању устанка у Србији.

„Поводом тог значајног датума СУБНОР Шабац и наше Удружење је организовало одавање поште и полагање венаца где смо се њиховим сенима поклонили на месту Спомен обележја палим борцима и жртвама фашистичког терора“, навео је Драгосављевић додајући да је ова делегација и 7.јула положила венце на споменик народног херој ЖикицеЈовановић Шпанаца у Белој Цркви код Крупња.

„Том приликом смо заједно са делегацијом Министарства зарад, борачка и социјална питања Републике Србије и председником општине Крупањ присуствовали пригодномкултурно- уметничком програму приређеном поводом обележавања овог важног датума“, закључио је Драгосављевић.

Дан борца, који је називан и „празник устанка народа Југославије“, обележавао је годишњицу седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка.

Дан борца је за државни празник проглашен 26. априла 1956. године и прослављао се сваке године у читавој земљи. После распада СФР Југославије, постао је државни празник Савезне Републике Југославије, али се касније обележавао само у Србији. Укинут је 2001. године одлуком Владе Србије.

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар