АКТУЕЛНО:

Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла из Крагујевца и ове године забиљежили многобројне наступе

СКД Просвјета пододбор Сплит има дугогодишњу сарадњу са Удружењем Срба из Хрватске Никола Тесла Крагујевац.  8. и 9.11. заједно са њима у Крагујевцу су боравили и Саша Љубичић новинар Слободне Далмације, СКД Просвјета пододбор Карловац, и представници Карловачке општине и општине Кистање.

У разговору у Скупштини града Крагујевца  изражена је жеља за обнаваљањем друштвене, привредне и културне сарадње између града Крагујевца са градовима Сплитом и Карловцем.

Након пријема у Скупштини града, како нам је рекао предсједник Удружења Никола Тесла Милан Љубовић, обишли су Спомен парк у Шумарицама гдје су положили вијенац крај споменика стрељаним ђацима и професорима.

– Показали смо им наш град у мјери колико је времена било. Група од 90 Сплићана, Кистањаца и Карловчана са својим домаћинима из Удружења Срба из Хрватске ,,Никола Тесла“ Крагујевац, посјетила је Спомен музеј и Спомен парк у Шумарицама, положила вијенце и цвијеће на хумке стрељаних ђака и професора. Посебно дирљив призор је био кад је 20 ученика из Кистања положило руже на хумку стрељаних ђака и професора.

У оквиру једнодневног боравка гости из Сплита, новинар Слободне Далмације Саша Љубичић и књижевник Синиша Вуковић су посјетили и Народну библиотеку Вук Караџић гдје су грађанима Крагујевца представили своје књиге Вуковићев „Ричник селачког говора“, „Чакавских пиштулара I-V“ и Љубичићеве збирке „Сплит ријалити“. У разговору са публиком покренуте су теме, које су одличан увод за будућа књижевна дружења.

У вечерњим сатима у свечаној сали Природно-математичког факултета Крагујевац, одржан  и концерт изворних пјесама и игара под називом Пјесмом и игром кроз Далмацију, Лику, Босанску крајину, Кордун, Банију, Славонију и Шумадију, у којем су наступили поред Женске пјевачке групе СКД Просвјета пододбор Сплит и АФА Светозар Марковић Крагујевац, Женска пјевачка група Споменак Крагујевац, КУД Буковица Кистање, Женска пјевачка група Никола Тесла Крагујевац, ЦЗНТК Абрашевић Крагујевац, мушка и женска пјевачка група Студенац Крагујевац, КУД Др Младен Стојановић Бачки Јарак и ИПГ Црнућанка Горњи Милановац.

Удружења Никола Тесла из Крагујевца већ 6 година има сарадњу са СКД Просвјета пододбор Сплит.

– Прије три године смо потписали повељу о пријатељству с циљем учвршћивања међусобних односа и повезивања наших градова. Да се наша сарадња на културном плану подигне на виши ниво, на међуградску и међудржавну сарадњу у култури и у другим областима. С том намјером смо ове године потписали повељу о пријатељству с опћином Кистање из Сјеверне Далмације. Иначе, наша сарадња и организација заједничких културних манифестација је стална са Српским заједницама у Сплитско далматинској жупанији, Шибенско книнској жупанији, Задарскох жупанији, Вуковарско- сремској и Осијечко -барањској жупанији  из Р. Хрватске. Удружење има намјеру проширења сарадње на сва подручја у Р. Хрватској и не само са српским КУД-овима већ са свим подручјима гдје су Срби у значајном броју и са хрватским удружењима – рекао је Љубовић.

Након концерта организирано је заједничко дружење и вечера у Студентском ресторану.

Гости из Република Хрватске су данима након посјете Крагујевцу били под утисцима, неизмјерно су били захвални домаћинима на гостопримству и срдачном дочеку.

Крагујевчани су били активни и током љета те су присуствовали Данима српске културе код пријатеља из Сплита 16. и 17.8. када је наступала ЖПГ Удружења Никола Тесла.

Били су и у Бијелом Брду код Осијека, на традиционалној Бјелобрдској пударини 7.9.2019. и том приликом је наступио мјешовити инструментално-воклани састав Никола Тесла.

За њих је веома значајан и одлазак у Кистање за Преображење, и у Манастир Крка.

Поред путовања у завичај, Крагујевчани су гостовали и на манифестацији Земуну с љубављу и на 8. фестивалу Завичају у срцу те носим које је организовао КУД Петрова гора- Кордун.

Текст: Драгана Бокун

Фото: приватна архива

 

 

Нема коментара

Напишите коментар