Удружење Зора из Крагујевца приредило изложбу личких рукотворина – Смиљкине личке капе и флаше буде носталгију на свим меридијанима

Смиљка Поповић из Крагујевца позната је по својим креативним рукотворинама чији је основни мотив Лика.

Ова рођена Госпићанка која потиче од личког братства Милић живјела је у Удбини до 1995. године, а онда је затекла иста судбина као сународнике протјеране у злочиначкој акцији Олуја. Тако је као четрнаестогодишња дјевојчица у избјегличкој колони стигла у Крагујевац.

– Често сам размишљала о родном крају и увијек би ми пажњу привукао мотив личких ношњи. Једном приликом шетајући по кинеском тржном центру наишла сам на флаше које су биле умотане у црвени, плави и бијели конац. Помислила сам да би могла нешто слично радити са мотивима Лике – прича Смиљка, која у том тренутку није знала да плете.

– Боравећи у Хрватској упознала сам баку Смиљу Лончар и код ње видјела исплетену личку капицу. Она ми је показала како да плетем и за 15 минута сам савладала вјештину која ми данас много значи – прича Смиљка, која је по повратку у Крагујевац почела да плете капице и поклања пријатељима.

– Након тога почела сам да правим личке флашице, торбице и видјевши како реагују моји пријатељи свима сам поклањала. Међутим, управо су ми они дали савјет да преко друштвених мрежа продајем своје рукотворине као сувенире. Ту идеју подржали су и моји родитељи – прича Смиљка, која је у међувремену за себе исплела личку тканицу, прегачу, прслук, док су флаше са натписом личких мјеста потпуни хит међу земљацима.Захваљујући вриједној Смиљки и њеним рукотворинама прољетос је у просторијама Удружења грађана Крајине Зора у Крагујевцу уприличена изложба Упознај Лику.

Смиљки се у раду придружила и сестра Биљана, која данас са својом породицом живи у Доњем Лапцу, па се њихове рукотворине могу пронаћи у просторијама СКД-а Просвјета у Удбини.

– Велику захвалност дугујем ауторки књиге Дивани личких споменика Милени Чанковић, која је у јеку кампање за градњу споменика Крајишка суза на Банстолу промовисала моје сувенире – каже Смиљка, чије радове можете видјети на њеном ФБ профилу https://www.facebook.com/smiljka.milicpopovic и поручити на тел + 381 62 441 641.

Т. ЋОРОВИЋ

Нема коментара

Напишите коментар