Удружење Никола Тесла из Крагујевца угостило сународнике из Хрватске – Крагујевчани уживали у концерту Завичају у срцу те носим 

У организацији Удружења Срба из Хрватске Никола Тесла у Крагујевцу је 3. новембра 2017. године одржан концерт традиционалне српске музике и фолклора под називом Завичају у срцу те носим. На сцени Књажевско-српског театра приказане су игре и пјесме са простора Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Босанске Крајине и у Шумадије.

У програму су учествовали гости из Хрватске (СКД Просвјета из Сплита и Кистања, Куд Буковица Кистање, ЖПГ Црнућанка из Горњег Милановца, као и извођачи из Крагујевца (АФА Светозар Марковић, женска и мушка пјевачка група Студенац, Женска пјевачка група Никола Тесла) уз дуете из Београда и Врбаса.

Публика је уживала у двочасовном концерту, а задовољан је био и домаћин скупа предсједник Удружења Срба из Хрватске Никола Тесла Милан Љубовић.

– Захвалан сам нашим гостима из Хрватске и учесницима из Србије, што су нам учинили част и задовољство и овај дан направили незаборавним – рекао је Љубовић.– Посебну захвалност желим упутити драгим умјетницама из Задра и Београда Стјепани Лукашевић и Маји Стојановић са којима смо се упознали у Далмацији на Преображењском сабору у Кистањама – рекао је Љубовић за Српско коло и навео да су гости имали веома садржајан боравак у Шумадији.

За госте из Хрватске и њихове крагујевачке домаћине у згради управе Града приређен је пријем. У Свечаном салону зграде Градске управе, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу Александар Штајн са сарадницима разговарао је са члановима Удружења и представницима градова Сплита, Скрадина и општина Кистање и Ервеник из Шибенско-книнске жупаније о културној и привредној сарадњи.

Гости из Хрватске у Крагујевцу присјетили су се времена када су Крагујевац и Сплит били градови пријатељи и имали веома успјешну привредну сарадњу. Предсједница вијећа српске националне мањине Ана Лунић навела је да данас у Сплиту живи око 2.500 грађана српске националне мањине.

– Град Сплит и његови представници труде се да очувају различитости мањина и у умјетничком, културном, државном и језичком смислу, као и да развија прије свега, културну сарадњу са Крагујевцем на начин како су то већ започели СКД Просвјета Сплит и Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла Крагујевац – рекла је Лунићева.Гости из Хрватске обишли су Спомен-музеј и парк гдје су крај хумке стријељаним ђацима положили вијенце и цвијеће, а обишли су Градску библиотеку, Акваријум и Универзитет у Крагујевцу.

Захваљујући домаћинима имали су прилику да се сретну са шумадијским владиком Јованом и обиђу манастир Враћевшница.

С. K.

Хаjдучки растанак у Бачком Јарку


Удружење Срба из Хрватске Никола Тесла из Крагујевца учествовало је и на манифестацији Хајдучки растанак, која је одржана 18. новембра 2017. године у Бачком Јарку.

То је била прилика да се окупе представници крајишких удружења из сјеверне српске покрајине и њихових „јатака” из Шумадије, Босанске крајине и Далмације.

Пригодно дружење уљепшале су женске пјевачке групе Билбил из Новога Сада, Трамошњанке из Бача и Никола Тесла из Крагујевца, као и домаћини-чланови Мушке пјевачке групе Др Младен Стојановић из Бачког Јарка.

Хајдучки састанак планиран је о Ђурђевдану у Крагујевцу.

Нема коментара

Напишите коментар